Οι 28 ευρωβουλευτές του βρετανικού κόμματος Brexit έχουν δηλώσει συλλογικά ετήσια κέρδη από παράπλευρες δραστηριότητες μεταξύ 2 και 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και αναδεικνύονται στους πιο καλοπληρωμένους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια.

Γύρισαν την πλάτη στην… ΕΕ

Το Κόμμα του Brexit, που ίδρυσε ο ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος θεωρείται, από τους υποστηρικτές του, ο νονός του Brexit, κέρδισε τις περισσότερες έδρες της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Το Κόμμα δηλώνει ότι η Βρετανία δεν θα έπρεπε να εξακολουθεί να βρίσκεται στην ΕΕ και οι βουλευτές του στην εναρκτήρια συνεδρίαση του ΕΚ γύρισαν την πλάτη όταν ακούστηκε ο Υμνος στη Χαρά του Μπετόβεν, που είναι και ύμνος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Διεθνής Διαφάνεια, που εποπτεύει το λόμπινγκ και τις παράπλευρες δραστηριότητες των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δημοσίευσε σήμερα έκθεση για τα εισοδήματα που δηλώνουν ότι λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές από δεύτερες δουλειές και καθήκοντα.

Από τους 748 ευρωβουλευτές, οι 521 έχουν δηλώσει ότι έλαβαν μέρος σε περισσότερες από 1.500 παράπλευρες δραστηριότητές, εκ των οποίων σε 840 επί πληρωμή.

Περισσότερο από το 1/4 των ευρωβουλευτών

Οι ευρωβουλευτές οφείλουν να δηλώνουν το εισόδημα που αποκομίζουν από εξωτερικές δραστηριότητες σε ποσά που κυμαίνονται από 1.001-5.000 ευρώ, που σημαίνει ότι τα συνολικά τους κέρδη μπορεί να προσδιοριστούν κατά προσέγγιση, ενώ η Διεθνής Διαφάνεια υπογραμμίζει ότι η επιβολή αυτής της υποχρέωσης είναι χαλαρή και οι δηλώσεις ενδέχεται να μην είναι πλήρεις.

Συνολικά, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν ετήσια εισοδήματα από εξωτερικές δραστηριότητες μεταξύ 6,3 εκατομμυρίων και 16,2 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Brexit, που κατέχουν λιγότερο από το 4% των εδρών, μπορεί να αποκόμισαν περισσότερα έσοδα από ό,τι το 1/4 επί του συνόλου των ευρωβουλευτών.

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Κόμματος του Brexit Νέιθαν Γκιλ δήλωσε ότι το κόμμα έρχεται πρώτο στη λίστα επειδή είχε επιλέξει υποψήφιους ευρωβουλευτές που ήταν επιτυχημένοι εκτός πολιτικής.

«Οι ευρωβουλευτές μας δεν βασίζονται στις αποδοχές που λαμβάνουν ως μέλη του ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Γκιλ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος Ρίτσαρντ Τάις έχει υποσχεθεί να δωρίσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς ολόκληρο τον μισθό που λαμβάνει από το ΕΚ.

Βασικοί μισθοί που… ζαλίζουν

Ο βασικός μισθός του κάθε ευρωβουλευτή ανέρχεται σε 8.700 ευρώ το μήνα και 4.500 ευρώ σε επιδόματα για εργασίες στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, πολλοί ευρωβουλευτές δεν έχουν ενημερώσει τις δηλώσεις εισοδημάτων από εξωτερικές δραστηριότητες εδώ και χρόνια και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς πόσο ακριβείς είναι.

«Είναι δηλώσεις που κάνουν μόνοι τους, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσε ο Ράφαελ Κεργκένο, υπεύθυνος σε θέματα πολιτικής του ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Οι βουλευτές πρέπει να τηρούν κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά τα οικονομικά συμφέροντα και συμβουλευτική επιτροπή είναι υπεύθυνη για την εξέταση ενδεχόμενων παραβιάσεων.

Σε ολόκληρο το έτος 2018, η επιτροπή διενήργησε λογιστικούς ελέγχους μόνο σε πέντε βουλευτές, σύμφωνα με έκθεση του ΕΚ.

«Αυτός είναι ο λόγος που το σύστημα είναι προβληματικό, επειδή δεν το παίρνουν στα σοβαρά», τόνισε ο Κεργκένο.

Πηγή: ΑΠΕ