Η νεαρή ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα των νέων Παρασκευές για το Μέλλον έλαβαν χθες, Δευτέρα, το βραβείο «Πρεσβευτές Συνείδησης» της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία.

Η 16χρονη Σουηδέζα μαθήτρια λυκείου, που έχει πάρει για ένα χρόνο άδεια απουσίας από το σχολείο, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους φοιτητές του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου της απονεμήθηκε το βραβείο.

«Οι αλλαγές και οι πολιτικές που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση δεν υπάρχουν απλώς από μόνες τους», δήλωσε η Τούνμπεργκ. «Γι’ αυτόν τον λόγο κάθε ένας από εμάς πρέπει να αναζητήσει κάθε πιθανή ευκαιρία προκειμένου να ζητήσει από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία να λογοδοτήσουν και να τους ζητήσει να δράσουν».

«Το βραβείο ανήκει στους νέους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις»

Η Τούνμπεργκ επισήμανε ότι το βραβείο ανήκει στους χιλιάδες νέους που συμμετέχουν εδώ και ένα χρόνο στις κινητοποιήσεις κάθε Παρασκευής στο πλαίσιο του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον, το οποίο ξεκίνησε η ίδια τον Αύγουστο του 2018.

Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθούν αυτή την Παρασκευή σε όλον τον κόσμο, πριν τη διεξαγωγής μιας συνόδου για το κλίμα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ξανά την επόμενη Παρασκευή στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η νεαρή ακτιβίστρια περιέγραψε για μία ακόμη φορά με ζωηρό τρόπο «την καταστροφή» του πλανήτη, αναφέρθηκε στους θανάτους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, στη μόλυνση του αέρα και του νερού, στις απειλές για τη διατροφική αλυσίδα.

Τούνμπεργκ: «Ο ρυθμός είναι αργός αλλά υπάρχει αφύπνιση»

Όμως παράλληλα δήλωσε ότι βλέπει «μια αφύπνιση». «Αν και ο ρυθμός είναι αργός, επιταχύνεται και η συζήτηση έχει αρχίσει να ξεκινά», εκτίμησε. Η Τούνμπεργκ ολοκλήρωσε την ομιλία της, την οποία εκφώνησε σε άπταιστα αγγλικά, με το σύνθημα: «Ραντεβού στον δρόμο!».

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας υπογράμμισε ότι το βραβείο δεν ανήκει μόνο στην Τούνμπεργκ, αλλά σε όλους τους νέους που διαδηλώνουν εδώ και έναν χρόνο.

«Έκαναν πράγματα τα οποία εμείς που μαχόμαστε εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε ποτέ καταφέρει», τόνισε ο Κούμι Νάιντο. «Και μην ξεχνάτε ότι οι νεαροί μαθητές διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των ίδιων τους των γονιών», πρόσθεσε.

«Μην επιτρέψετε στους Ντόναλντ Τραμπ και στους Μπολσονάρου του κόσμου να σας κλέψουν την παιδική σας ηλικία!», φώναξε απευθυνόμενος στους νέους που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ποια είναι η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

«Το όνομά μου είναι Γκρέτα Τούνμπεργκ, είμαι 16 χρονών, είμαι από τη Σουηδία και θέλω να πανικοβληθείτε». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε το 16χρονο κορίτσι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλώντας για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

H Γκρέτα Τούνμπεργκ, ακτιβίστρια υπέρ του περιβάλλοντος, είναι το κορίτσι πίσω από τη «σχολική απεργία για το κλίμα», την αποχή από τα σχολικά μαθήματα κάθε Παρασκευή ως διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή, με hashtag: #FridaysForFuture.

Η 16χρονη μαθήτρια με το κοφτερό μήνυμα έχει διαγνωσθεί με σύνδρομο Asperger που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Είναι βίγκαν, ταξιδεύει με τρένο ή με ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζί με τον πατέρα της. Δεν αγοράζει καινούργια ρούχα, oργανώνει διαδηλώσεις, μιλά σε fora για το κλίμα.

Η μικρή Σουηδέζα έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME με τίτλο «οι ηγέτες των επόμενων γενιών», αλλά και στο βρετανικό GQ, που την χαρακτήριζε Game Changer της χρονιάς. Έχει προταθεί ακόμη και για Νόμπελ Ειρήνης.