Δέκα περιπτώσεις serial killers άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική κοινωνία, είτε για τον κυνισμό, είτε για την φρικιαστική δράση τους.

Κάποιοι από αυτούς στράφηκαν εναντίον μιας συγκεκριμένης κατηγορίας ανθρώπων, άλλοι σε συγγενείς τους ή ακόμα και σε τυχαία περιστατικά.

Σε όλες τις περιπτώσεις η κοινή γνώμη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση τους και οι δίκες τους καλύφθηκαν με μεγάλο βαθμό από τα μέσα της εποχής.

Αντώνης Δαγκλής
Ο Αντεροβγάλτης των Αθηνών

Ο μόνος serial killer που αναγράφεται στις διεθνείς λίστες. Όχι τόσο για τον αριθμό των θυμάτων του όσο για τον φριχτή πρακτική του.

Ο Αντώνης Δαγκλής ανήκει στους κατά συρροή δολοφόνους που σκοτώνουν ανθρώπους που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο πρώτος έλληνας serial killer χαρακτηρίστηκε ως ο δολοφόνος των ιερόδουλων. Ο Δαγκλής καταδικάστηκε για την δολοφονία τριών γυναικών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων έξι.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος στο δικαστήριο η μητέρα του ήταν ιερόδουλη και όταν πήγαινε να συναντήσει τα θύματά του άκουγε μια φωνή που τον διέταζε να σκοτώσει.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1995, όταν εντοπίστηκε διαμελισμένο το πτώμα της Ελένης Παναγιωτοπούλου στα διόδια της Τραγάνας.

Η άτυχη γυναίκα είχε στραγγαλιστεί και στη συνέχεια είχαν αφαιρεθεί με φριχτό τρόπο τα μέλη της.

Με τον ίδιο τρόπο έχασε τη ζωή της και η επίσης ιερόδουλη Αθηνά Λαζάρου δύο μήνες αργότερα.

Ο άνδρας με το λευκό φορτηγάκι που προσπαθεί να στραγγαλίσει ιερόδουλες γίνεται ο φόβος και ο τρόμος των γυναικών.

Πολύ σύντομα ιερόδουλες αναγνωρίζουν στις φωτογραφίες των σεσημασμένων τον Αντώνη Δαγκλή. Ο ίδιος κατηγορείται και για μια Τρίτη δολοφονία ιερόδουλης, την οποία τελικά ομολογεί με τις άλλες δύο.

Ο Δαγκλής καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης, αλλά στις 2 Αυγούστου του 1997 βρέθηκε απαγχονισμένος. Στο κελί 33 του Ψυχιατρικού Καταστήματος των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού έδωσε τέλος στη ζωή του, όπως και ο συγκρατούμενός του.

Δημήτρης Βακρινός
Ο ταξιτζής δολοφόνος

Αν ο Δαγκλής έμεινε στην ιστορία για τον απεχθή τρόπο που επέλεγε να σκοτώνει τα θύματά του, ο Βακρινός για την ευκολία του.

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι με το όπλο ένιωθε θεός και όχι πια «ο άνθρωπος της καρπαζιάς».

Ο νεαρός οδηγός ταξί διέπραξε το πρώτο του έγκλημα σε ηλικία 25 ετών. Το 1987 με ένα λοστό σκότωσε τον συγκάτοικό του Παναγιώτη Γαγλία επειδή του είχε κλέψει μια καραμπίνα.

Έξι χρόνια αργότερα όταν η Αναστασία Σιμιτζή, πελάτισσα στο ταξί, αρνείται να κάνει έρωτα μαζί του, την καίει ζωντανή.

Τα επόμενα τρία χρόνια κάνει άλλες τρεις δολοφονίες, όλες για ασήμαντη αφορμή.

Τον Ιανουάριο του 1994 ο Βακρινός σκότωσε τον Θεόδωρο Ανδρεάδη για την προτεραιότητα στην πιάτσα των ταξί στην Ελευσίνα

Τον Δεκέμβριο του 1995, σκότωσε στο Μενίδι τα αδέρφια Κώστα και Αντώνη Σπυρόπουλο με τα οποία, είχε οικονομικές διαφορές. Και το 1996, τον Σεραφείμ Αγιαννίδη, τον οποίο θεώρησε υπεύθυνο που χάλασε το προξενιό με μια κοπέλα που ήταν ερωτευμένος.

Ο Βακρινός ομολόγησε τις πέντε δολοφονίες και την απόπειρα άλλων επτά. Στις 12 Μαΐου 1997 βρέθηκε κρεμασμένος με τα κορδόνια των παπουτσιών του σε λουτρό της φυλακής.

Παντελής Καζάκος
Ο ρατσιστής υπάλληλος της ΕΡΤ

Μπορεί ο Παντέλης Καζάκος να σκότωσε μόνο δύο ανθρώπους αλλά ο σκοπός της δράσης του σόκαρε το πανελλήνιο.

Τον Οκτώβριο του 1999 ο 23χρονος τότε υπάλληλος της ΕΡΤ βγήκε από το σπίτι του με σκοπό να σκοτώσει όσους περισσότερους αλλοδαπούς μπορούσε.

«Το κακό με αυτούς έχει παραγίνει», έλεγε, ενώ μάρτυρες υποστηρίζουν πως την ώρα που σκότωνε φώναζε στα θύματα του: «Είμαι ορθόδοξος εγώ, ρε».

Στις 19 Οκτωβρίου, από τις σφαίρες του νεαρού δολοφόνου έπεσε νεκρός ένας Κούρδος, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Οκτωβρίου, πυροβόλησε τον Μάρκους Κόφι από την Γκάνα και τον Νταντόν Μοχάμεντ από το Μπαγκλαντές και στις 22 του ίδιου μήνα, τραυμάτισε βαριά τον Αμντούλ Τίμοθι και τον Αχμέντ Νεσάρ από το Πακιστάν και σκότωσε τον Ουντεσιανί Τζορτζ.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Παντελή Καζάκο σε δυο φορές ισόβια και κάθειρξη 25 ετών.

Θεόφιλος Σεχίδης
O έλληνας Χάνιμπαλ

Λίγα εγκλήματα έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο όπως αυτό του έλληνα Χάνιμπαλ, Θεόφιλου Σεχίδη.

Ο 24χρονος φοιτητής της Νομικής τον Αύγουστο του 1996 σκότωσε πέντε μέλη της οικογένειάς του.

Τη μητέρα του, τον πατέρα του, την αδελφή, τη γιαγιά και τον θείο του. Όλα τα πτώματα βρέθηκαν τεμαχισμένα σε πλαστικές σακούλες στον σκουπιδότοπο της Καβάλας.

Ο «δήμιος» της Θάσου, με πιστόλι και πριόνι μέσα σε δυο ημέρες εξολόθρευσε την οικογένειά του. Δολοφόνησε τον θείο του Βασίλη Σεχίδη, 57 χρόνων, τον πατέρα του Δημήτρη, την 50χρονη μητέρα του Μαρία, την 32χρονη αδελφή του και την 75χρονη γιαγιά του Ερμιόνη.

Η κοινή γνώμη πάγωσε όταν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της φρικιαστικής υπόθεσης.

Ο ψυχρός δολοφόνος περιέγραψε κυνικά βήμα προς βήμα όλες τις δολοφονίες.

«Ήθελαν να με βγάλουν από τη μέση. Πρόλαβα και τους σκότωσα πρώτος. Μου έκαναν ψυχολογικό πόλεμο. Τους ξέκανα για να μη με ξεκάνουν…» δήλωσε ο ίδιος στο δικαστήριο.

Ο Σεχίδης καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια και χρηματική ποινή 100 εκατομμυρίων δραχμών.

Το Φεβρουάριο του 2019 πέθανε σε ηλικία 46 ετών στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Σπύρος Μπέσκος
Ο δράκος των νοτίων προαστίων

Για δύο χρόνια ο Σπύρος Μπέσκος είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των γυναικών στα νότια προάστια.

Συνελήφθη τον Οκτώβριο του 1983 και ομολόγησε μια σειρά εγκλημάτων.

Ο στόχος του ήταν γυναίκες τις οποίες βίαζε και δυο από αυτές, τις στραγγάλισε.

Τον Σεπτέμβριο του 1981 κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης τύλιξε με σκοινί και στραγγάλισε μια 22χρονη ιερόδουλη.

Ένα μήνα μετά επιτέθηκε αιφνιδιαστικά με σκοινί σε μια άγνωστη στο δρόμο. Όταν εκείνη λιποθύμησε τη βίασε και την εγκατέλειψε. Η γυναίκα συνήλθε και κατέφυγε στην Αστυνομία. Άλλες δεκαπέντε γυναίκες κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χέρια του.
Τον Ιούνιο του 1983 η άτυχη 20χρονη που προσφέρθηκε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του, πέθανε από ασφυξία αφού πρώτα είχε βιαστεί από τον Μπέσκο.

Δικάστηκε πρωτόδικα το 1985 και μετά από έφεση το 1991. Κατηγορήθηκε για τη δολοφονία δύο γυναικών, τον βιασμό έξι, την απόπειρα δολοφονίας δεκαπέντε και την απόπειρα βιασμού δύο.

Το 1991 στο Εφετείο του επιβλήθηκε η μεγαλύτερη δυνατή ποινή, κάθειρξη 25 ετών. Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2008, ενώ στην δράση του βασίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό «Η Ανατομία ενός εγκλήματος».

Αριστείδης Παγκρατίδης
Ο δράκος του Σείχ Σου

Η κοινή γνώμη, ο τύπος αλλά και τα βιβλία ιστορίας έχουν αφιερώσει δεκάδες σελίδες στην περίπτωση του δράκου του Σέιχ Σου.

Ο Αριστείδης Παγκρατίδης κατηγορήθηκε για μια σειρά δολοφονιών και επιθέσεων σε ζευγάρια στην περιοχή του Σέιχ Σου το 1959.

Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1963 ύστερα από την επίθεσή του σε 12χρονη τρόφιμο του ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», δικάστηκε τον Οκτώβριο του 1964 και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση.

Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων ομολόγησε ότι αυτός ήταν ο διαβόητος «Δράκος του Σέιχ Σου» , δικάστηκε τον Φεβρουάριο του 1966 καταδικάστηκε σε θάνατο ως άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και δυο χρόνια αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου του 1968 εκτελέστηκε στον τόπο που εγκλημάτισε, στο δάσος του Σέιχ σου.

Ο ίδιος ανακάλεσε την ομολογία του και ισχυρίστηκε ότι ελήφθη κατόπιν ψυχολογικών πιέσεων. Μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσής του παρέμεινε σταθερός και υποστήριζε ότι ήταν αθώος.

Από τότε μέχρι σήμερα η υπόθεση του διχάζει με αρκετούς εγκληματολόγους να υποστηρίζουν ότι ο Παγκρατίδης ήταν τελικά αθώος.

Κυριάκος Παπαχρόνης
Ο δράκος της Δράμας

Για βιασμούς ιερόδουλων καταδικάστηκε και ο έφεδρος ανθυπολοχαγός της Δράμας Κυριάκος Παπαχρόνης.

Το φετίχ του ήταν τα ψηλά τακούνια και όπως αποκάλυψε ο ίδιος θόλωνε το μυαλό του και ήθελε οπωσδήποτε να χτυπήσει.

Η δολοφονική του δράση ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 1981 όταν βίασε και σκότωσε μια ιερόδουλη και τελειώνει τον Δεκέμβριο του 1982 με τον σοβαρό τραυματισμό μιας 30χρονης μητέρας τεσσάρων παιδιών.

Μέχρι να πιαστεί στην τσιμπίδα των αρχών διέπραξε πέντε δολοφονίες και τρεις απόπειρες, δύο βιασμούς και πέντε απόπειρες βιασμού.

Ο Παπαχρόνης κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση. Κατέθεσαν συνολικά 40 μάρτυρες καθώς και 4 διαφορετικοί ψυχίατροι που τον είχαν εξετάσεις κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης.

Οι ψυχίατροι αποφάνθησαν ότι ήταν ψυχικά και πνευματικά υγιής – το δικαστήριο δεν παραδέχτηκε κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασαν δις εις θάνατον, με ποινή 20 χρόνια κάθειρξη.

Τον Δεκέμβριο του 2004 αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Χέρμαν Ντουφτ – Χανς Μπασενάουερ
Οι γερμανοί δολοφόνοι της Χούντας

Ο Χέρμαν Ντουφτ και ο Χανς Μπασενάουερ προφασιζόμενοι τους τουρίστες έφτασαν στην Ελλάδα με αυτοκίνητο τον Φεβρουάριου του 1969.

Μέσα σε 40 ημέρες δολοφόνησαν έξι ανυποψίαστους ανθρώπους χρησιμοποιώντας όπλο ή στιλέτο. Σκοπός τους ήταν όλες τις φορές η ληστεία.

Ο ένας χρησιμοποιούσε καραμπίνα και ο άλλος μαχαίρι.

Συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 1969, όταν μία γυναίκα παρατήρησε κηλίδες αίματος πάνω στο αυτοκίνητο τους.

Πολύ γρήγορα συνελήφθησαν, δικάστηκαν και εκτελέστηκαν. Ήταν οι τελευταίοι αλλοδαποί που εκτελέσθηκαν στην Ελλάδα.

Μαρία Σαμπανιώτη
Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα

Τραγική κατάληξη είχε μια προσφορά καλή γειτονίας από την Μαρία Σαμπανιώτη στις οικογένειες Μουστοπούλου και Κληματσά.

Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου 1992, εφτά άτομα στον Πειραιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, λόγω βαρύτατης τροφικής δηλητηρίασης.

Και οι επτά είχαν δοκιμάσει τηγανόψωμα και ψωμί από την ίδια ζύμη, την οποία είχε προσφέρει ως «δώρο» στις οικογένειες Μουστοπούλου και Κληματσά, η γειτόνισσά τους Μαρία Σαμπανιώτη, 56 ετών.

Ο έλεγχος σε υπολείμματα της ζύμης, έδειξε ότι είχαν δηλητηριαστεί με παραθείο που χρησιμοποιούνταν σε γεωργικά φάρμακα και εντομοκτόνα.

Οι υποψίες για τις δολοφονίες έπεσαν αμέσως στην Σαμπανιώτη καθώς το κίνητρο της ήταν ξεκάθαρο για τους αστυνομικούς.

Η ίδια είχε δύο κόρες, τις οποίες ήθελε να παντρέψει με τον 33χρονο Κώστα Μουστόπουλο και τον 24χρονο Αντώνη Κληματσά. Όμως οι οικογένειες των προναφερθέντων δεν επιθυμούσαν αυτούς τους γάμους.

Η ίδια δεν παραδέχθηκε ποτέ την δράστη της και δήλωνε αθώα μέχρι τέλους.

Η Σαμπανιώτη κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια, χωρίς ελαφρυντικά, για τρεις ανθρωποκτονίες και τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Το 2011 η Μαρία Σαμπανιώτη βγήκε από τις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών.

Αικατερίνη Δημητρέα
Η πρώτη γυναίκα serial killer

Πέντε συγγενείς της δηλητηρίασε η Αικατερίνη Δημητρέα μέσα σε λίγους μήνες πιθανώς για κληρονομικούς λόγους.

Η γυναίκα, που ήταν χωρισμένη και μεγάλωνε την 10χρονη κόρη σκότωσε τη μητέρα, τον αδερφό της, την ξαδέρφη της και το 5χρονο ανιψιό της.

Οι πρώτες τέσσερις δολοφονίες δεν κίνησαν τις υποψίες των αρχών καθώς ο θάνατοι αποδόθηκαν σε παθολογικά αίτια. Αλλά το λουκούμι που προσέφερε στον 5χρονο την πρόδωσε και οδήγησε τις αρχές στην σύλληψή της.

Η ίδια παραδέχθηκε τη δράση της και υποστήριξε ότι σκότωσε τους συγγενείς της γιατί ήθελαν να την διώξουν από το σπίτι.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και την καταδίκασε σε τετράκις εις θάνατον.

Στις 10 Απριλίου του 1964 η Δημητρέα εκτελέστηκε στο Γουδή.