Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα ήταν διατεθειμένη να εγκαταλείψει την προσήλωσή της σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να αυξήσει το χρέος ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ύφεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, εγείροντας φόβους ότι η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης καθώς οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει το Brexit πλήττουν την εξαγωγική βιομηχανία της.

Η Γερμανία πετυχαίνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που οδηγούν σε πλεονάσματα από το 2014, πολιτική που αποτελούσε άξονα της νοοτροπίας του τότε υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε. Η δέσμευση για αποφυγή ελλείμματος περιελήφθη στο κυβερνητικό πρόγραμμα του συνασπισμού δεξιάς – κεντροαριστεράς που βρίσκεται στην εξουσία και ο διάδοχός του Όλαφ Σολτς έχει διατηρήσει τη γραμμή του προκατόχου του.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη πως δεν διαβλέπει ανάγκη δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, αν και επανέλαβε τη δέσμευση για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις.

Εδώ και χρόνια, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτούν από τη Γερμανία να αυξήσει τα δημόσια έξοδά της, κάτι που θα τόνωνε την οικονομία ολόκληρης της οικονομικής ένωσης.

Εξάλλου, η εμμονή με την δημοσιονομική πειθαρχία έχει επικριθεί έντονα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εσχάτως από επιφανείς γερμανούς οικονομολόγους, ειδικά με δεδομένο ότι ο δανεισμός είναι εξαιρετικά φθηνός αυτή την στιγμή χάρη στην συμπίεση των επιτοκίων που προκαλεί στην αγορά η προοπτική νέας ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.