Ενα παιχνίδι μπάσκετ στο γήπεδο της Δασκαλόπετρας στη Χίο το βράδυ της Κυριακής έμελλε να στοιχίσει τη ζωή σε έναν 19χρονο, όταν η μπασκέτα τον καταπλάκωσε. Η πρόχειρη – τουλάχιστον προ 20ετίας – τοποθέτηση της μπασκέτας αλλά και η έλλειψη συντήρησης οδήγησαν στην τραγωδία.

Ο άτυχος νεαρός από το Μαρούσι παραθέριζε στο νησί της Χίου με φίλους. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο 19χρονος άφηνε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο της Δασκαλόπετρας, όταν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με συνομηλίκους του, πιθανότατα μετά από «κάρφωμα» της μπάλας στην μπασκέτα, αυτή αποκολλήθηκε και τον πλάκωσε. Ο νεαρός έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος ενώ παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο του νησιού. Οπως προέκυψε από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η μπασκέτα ίσα που ήταν στερεωμένη στο έδαφος.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Βουρνούς, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου, όπως ο ίδιος δήλωσε, να διευκολύνει τη διαδικασία της διερεύνησης από τη δικαιοσύνη σε αυτά τα πρώτα στάδια. «Χάθηκε η ζωή ενός ανθρώπου την ώρα που πήγε να παίξει και όλοι είμαστε συντετριμμένοι από το γεγονός. Από τις αστυνομικές αρχές ενημερώθηκα ότι θα διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για την αναζήτηση των υπαιτίων. Στον Δήμο της Χίου είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ζήτησα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν έκτακτο έλεγχο σε όλες τις παρόμοιες εγκαταστάσεις του δήμου». Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, πάντως, προανήγγειλε άμεσα ελέγχους στις αθλητικές εγκαταστάσεις των δήμων.

Το τραγικό αυτό συμβάν φέρνει για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια το θέμα με τις παιδικές χαρές και το κατά πόσο αυτές έχουν πιστοποιηθεί και είναι ασφαλείς για μικρούς και μεγάλους. Σε ό,τι αφορά δε τις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως καταγγέλλουν τοπικοί φορείς, δεν υπάρχει καν πλαίσιο πιστοποίησης.

Παγίδες θανάτου

Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που το θέμα έχει απασχολήσει ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες μέσα από εκθέσεις και έγγραφα επισημαίνουν την κατάσταση. Το 2017 ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη σημείωνε πως τα συνήθη θέματα, στα οποία συνεχώς… σκοντάφτει είναι η μη επαρκής ή παντελής έλλειψη φύλαξης των παιδικών χαρών, η παράλειψη κλειδώματος, οι ανεπαρκείς περιφράξεις, η παράλειψη επαρκούς ελέγχου και συντήρησης του εξοπλισμού και η μη πιστοποίηση των παιδικών χαρών.

Οι περισσότεροι δήμοι έχουν καταφέρει να πιστοποιήσουν κάποιες από τις παιδικές χαρές των περιοχών τους, ωστόσο τα πενιχρά οικονομικά τους αλλά και οι καθυστερήσεις στις συμβάσεις δεν τους επιτρέπουν να προχωρήσουν στην πιστοποίηση και στον πλήρη εξοπλισμό του συνόλου των αντίστοιχων χώρων. Υπολογίζεται πως το ποσό που απαιτείται για την πιστοποίηση ανέρχεται σε περίπου 15.000 ευρώ ενώ το κόστος για την κατασκευή μιας παιδικής χαράς φτάνει τα 80.000, ακόμη και τα 100.000 ευρώ.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο άνοιξε η δράση του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» σχετικά με τη χρηματοδότηση δήμων για επισκευή και κατασκευή παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να διεκδικήσει κάθε δήμος, με δικαίωμα υποβολής μίας μόνο αίτησης, είναι 600.000 ευρώ.

Και πάλι, όμως, όπως τονίζουν δήμαρχοι, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έλυσε το πρόβλημα. Στον Δήμο Τρικκαίων, με ιδίους πόρους, κατασκευάστηκαν και πιστοποιήθηκαν 42 μικρές παιδικές χαρές. «Με το «Φιλόδημος ΙΙ» είναι να κατασκευαστούν άλλες 40, ωστόσο η όλη διαδικασία έχει κολλήσει καθώς δεν προλαβαίνουν οι προμηθευτές και υπάρχουν καθυστερήσεις. Παράλληλα, υπάρχουν άλλες τόσες που θα πρέπει να γίνουν αλλά δεν υπάρχουν οι πόροι. Είναι πολλοί οι δήμοι που φτιάχνουν κάποιες παιδικές χαρές, μικρές ως επί το πλείστον, με δικά τους χρήματα. Είναι, λοιπόν, θέμα οικονομικό αλλά και τοπικής αγοράς που δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα για τις κατασκευές, με αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί να… πάνε πίσω» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παπαστεργίου.