Οι Αμερικανοί που… ψοφάνε για τα κάθε λογής τσιτάτα υποστηρίζουν πως «ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτε», αλλά στην προκειμένη περίπτωση πλανώνται πλάνην οικτράν!

Το συνειδητοποίησαν ιδίοις όμμασιν και ιδίαις χερσίν στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ελόγου τους, όντας κιόλας το φαβορί, στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου στην κατηγορία των Εφήβων, αλλά η παράσταση εκλάπη από το Μάλι!

Ναι, από το Μάλι, που κόντρα στα προγνωστικά, στη λογική, ακόμη και στη φαντασία των ιδίων των Αφρικανών, έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης και χάρισε στη Μαύρη Ηπειρο το πρώτο μετάλλιό της σε διοργάνωση παγκοσμίου βεληνεκούς.

Εδά μάλιστας, που λέει κι ο Ψαραντώνης!

Η αναρρίχηση του Μάλι στο δεύτερο σκαλί του βάθρου προκάλεσε σοκ και δέος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν είναι μικρό πράγμα, ούτε και ευκαταφρόνητο – και πάντως συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά – να ανέβει στο βάθρο μια αφρικανική ομάδα, η οποία μάλιστα εμφανίστηκε από το… πουθενά!

Ή σχεδόν από το πουθενά, διότι προφανώς η επιτυχία τους δεν αποτελεί προϊόν τύχης και αποκύημα συγκυριών, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που έριξαν στο κανναβάτσο, μεταξύ άλλων, τον (υπερασπιζόμενο τα κεκτημένα του 2017 στο Κάιρο) Καναδά και τη Γαλλία. Βεβαίως τίποτε δεν συμβαίνει στην τύχη, άλλωστε εδώ και χρόνια η FIBA και το ΝΒΑ έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην εξάπλωση και στην ανάπτυξη του μπάσκετ στην Αφρική και αυτή η στρατηγική στόχευση στην πάλαι ποτέ terra incognita αποφέρει χυμώδεις καρπούς! Πλείστοι όσοι αφρικανοί παίκτες πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο μπασκετικό στερέωμα με κύριο ατού τα πλούσια αθλητικά προσόντα τους, τα οποία άλλωστε αποτελούν το προαπαιτούμενο και το εκ των ων ουκ άνευ στοιχείο του σύγχρονου μπάσκετ.

Το ρομαντικό δράμα «Πέρα από τη Αφρική» που γύρισε ο Σίντνεϊ Πόλακ το 1985 πήρε επτά βραβεία Οσκαρ. Προχθές το βράδυ στο Ηράκλειο, οι Αφρικανοί πρόσθεσαν καθυστερημένα άλλο ένα από δαύτα! Σπολλάτη τους!