Στο ενδεχόμενο αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές στέκεται σε ενημερωτικό της σημείωμα για τη χώρα μας η Morgan Stanley, τονίζοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία πιθανότατα θα κερδίσει τις επικείμενες εκλογές με σημαντικό προβάδισμα».

Όπως προσθέτει η αμερικανική τράπεζα «τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα υποστηρίζουν το σενάριο αυτό, ενώ οι πρόσφατες αντιδράσεις των αγορών συνάδουν με την άποψή μας ότι οι φετινές γενικές εκλογές θα εκληφθούν πιθανώς ως καταλύτης θετικών εξελίξεων».

Παράλληλα, η Morgan Stanley στην έκθεσή της για την Ελλάδα αναφέρεται και στις ιδιαιτερότητες του εκλογικού συστήματος (όπως το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), ενώ καταλήγει πως το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα βέβαιο, παρότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν καθαρό προβάδισμα στη ΝΔ.

Στους άλλους τομείς, η τράπεζα υπογραμμίζει το αβέβαιο αποτέλεσμα των μακροπρόθεσμων προοπτικών: «η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί με σημαντικές επιμηκύνσεις της ωρίμανσης του χρέους κι ένα μεγάλο μαξιλάρι μετρητών. Οι περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες βραχυπρόθεσμα συμβάλλουν θετικά, αλλά το μεγάλο φορτίο του κρατικού χρέους συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία μεσοπρόθεσμα».

«Στο μεταξύ, αν και βλέπουμε κάποια πρόοδο, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος παραμένει φορτωμένος με μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πέραν τούτου υπάρχουν ενδείξεις αδύναμου αναπτυξιακού δυναμικού με την Ελλάδα να μην έχει ακόμη κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας έναντι της υπόλοιπης ευρωζώνης. Αυτό το αντιλαμβάνονται οι αγορές. Μια ατζέντα που θα εστιάσει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει, αλλά ίσως χρειαστεί κάποιο διάστημα μέχρις ότου γίνει ορατή η πραγματική βελτίωση», καταλήγει.

Επίσης, η Morgan Stanley υπενθυμίζει τον κίνδυνο αρνητικών εξελίξεων για την οικονομία της χώρας: «Θεωρούμε ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια να συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδεικνύει σημαντική χαλάρωση. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η μέτρια οικονομική συρρίκνωση στην αλλαγή του περασμένου χρόνου ήταν μια προσωρινή διακοπή με την ανάπτυξη να επιστρέφει σε θετικό έδαφος στις αρχές του 2019 και τον δείκτη ΑΕΠ να δείχνει κάπως ισχυρότερο μομέντουμ το δεύτερο τρίμηνο. Το θετικό κλίμα μπορεί να ενισχυθεί αν επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική ώθηση μετά τις εκλογές. Όλα αυτά δείχνουν θετικά, αλλά είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυξάνεται η ανησυχία για τον παγκόσμιο κύκλο της οικονομίας με τον προστατευτισμό να παραμένει μεγάλη πηγή ανησυχίας. Σε περίπτωση κλιμάκωσης θα ενισχυθούν οι κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων καθώς η ελληνική οικονομία δείχνει ακόμη σημάδια δομικής αστάθειας».