Από το προσωπικό των δήμων που μετέχει στα εκλογικά συνεργεία και δικαιούται την προβλεπόμενη εκλογική αποζημίωση και όχι από τις σχολικές καθαρίστριες θα γίνει ο καθαρισμός των σχολικών μονάδων, μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.

Αυτό αναφέρει εγκύκλιος που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης και έχει αποσταλεί στους δήμους της χώρας, σε συνέχεια αντίστοιχων προφορικών οδηγιών που έχουν απευθύνει οι υπηρεσίες του υπουργείου στους ΟΤΑ.

Η διευκρίνηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, καθώς στις συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ σχολικών επιτροπών και συμβασιούχων καθαριστριών, δεν προβλέπεται υποχρέωση καθαρισμού όταν τα σχολεία δεν λειτουργούν στα χρονικά πλαίσια του κανονισμού ωρολογίου προγράμματος ή όταν δεν λειτουργούν τα σχολεία ως αίθουσες διδασκαλίας ή όταν δεν υπάρχει αντικείμενο σχολικής εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαΐου, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών είχαν συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των σχολικών καθαριστριών από όλη την Ελλάδα και συζήτησαν μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε εκείνη τη σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας τους είχε ανακοινώσει αύξηση 10% στις αμοιβές τους – τη δεύτερη που γίνεται σε δύο χρόνια – αλλά και την ένταξή τους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Καταγγελίες από εργαζόμενους

Νωρίτερα υπήρξαν καταγγελίες για εκβιασμούς σε σχολικές καθαρίστριες.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους οι «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ» στην καθαριότητα μιλούν για «ανελέητους εκβιασμούς» από τους δημάρχους, απαιτώντας να αναλάβουν αμισθί το έργο του καθαρισμού εκλογικών τμημάτων, διαφορετικά θα τις απολύσουν, ακόμα και αν δεν προβλέπεται στα καθήκοντά τους.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν και τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών, για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα Παρασκευή 24 Μάϊου 2018, «έχουν αφήσει εσκεμμένα αδιευκρίνιστο το ζήτημα του καθαρισμού των εκλογικών τμημάτων, κλείνοντας το μάτι σε Δημάρχους, Προέδρους Σχολικών Επιτροπών και Διευθυντές Σχολικών Μονάδων να αυθαιρετήσουν σε βάρος των Σχολικών Καθαριστριών, υποχρεώνοντάς τες να καθαρίσουν τα εκλογικά τμήματα αμισθί».

Υπενθυμίζει ότι από τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ σχολικών επιτροπών και συμβασιούχων καθαριστριών, δεν προβλέπεται υποχρέωση καθαρισμού όταν τα σχολεία δεν λειτουργούν στα χρονικά πλαίσια του κανονισμού ωρολογίου προγράμματος ή όταν δεν λειτουργούν τα σχολεία ως αίθουσες διδασκαλίας ή όταν δεν υπάρχει αντικείμενο σχολικής εργασίας.

«Όλες τις προηγούμενες ημέρες, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Σχολικών Επιτροπών και Διευθυντές Σχολείων (οι ίδιοι δεν εργάζονται εκείνες τις ημέρες επειδή είναι κλειστά τα σχολεία), επιδίδονται σε ανελέητους εκβιασμούς σε βάρος των συναδέλφων στη σχολική καθαριότητα, απαιτώντας να αναλάβουν αμισθί το έργο του καθαρισμού εκλογικών τμημάτων (δεν είναι αίθουσες διδασκαλίας τις ημερομηνίες αυτές) με τεράστιο φόρτο εργασίας και όγκο σκουπιδιών, διαφορετικά θα τις απολύσουν».

Καλούν τα σωματεία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα να παρέμβουν δυναμικά και άμεσα, ζητώντας από τα μέλη τους «να μην υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό…».