Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο συγγραφέας, καλλιτέχνης και ακτιβιστής κατά του AIDS Γκρεγκ Μπόρντοουιτς έχει γράψει έργα – δοκίμια, ποιήματα, θεατρικά, έχει δημιουργήσει γλυπτά και βίντεο που ερευνούν τις ταυτότητές του, εβραϊκή, ομοφυλοφιλική και αμφιφυλόφιλη στο πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης του AIDS.

Καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ινστιτούτο της Σχολής Καλών Τεχνών του Σικάγο, ο Μπόρντοουιτς ήταν ένας από τους πρώτους συμμετέχοντες στο παράρτημα της Νέας Υόρκης, της οργάνωσης ACT UP για την ευαισθητοποίηση γύρω από το AIDS.

Ήταν συνιδρυτής διάφορων πρωτοβουλιών και δράσεων, όπως της Testing the Limit, κολεκτίβας που κατέγραφε την αδράνεια των κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με την παγκόσμια επιδημία του AIDS και της ομάδας DIVA (Damn Interfering Video Activists).

«Θέλω να γίνω καλά»

Η έκθεση «Ι Wanna Be Well»  εμπνεόμενη από το τραγούδι των Ramones του 1977 σηματοδοτεί την πρώτη ολοκληρωμένη επισκόπηση της καριέρας του Γκρεγκ Μπόρντοουιτς, η οποία καλύπτει τρεις δεκαετίες παραγωγής.

Η έκθεση που διοργανώνεται στο Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγο περιλαμβάνει τέχνη για την τηλεόραση, δημοσιευμένα ποιήματα, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και σπάνιες συλλογές από το προσωπικό αρχείο και τη βιβλιοθήκη του καλλιτέχνη.

Ο ακτιβισμός στη μάχη κατά του AIDS

Σε ηλικία 23 ετών, ο Γκρεγκ Μπόρντοουιτς διαγνώστηκε με τον ιό HIV. «Συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα να διαδραματίσω ένα ρόλο στον ακτιβισμό κατά [του AIDS] με την ιδιότητα του καλλιτέχνη ακτιβιστή με μια βιντεοκάμερα» τόνισε ο καλλιτέχνης και καθηγητής.

Με την κάμερά του δεν είχε μονό τη δυνατότητα να προστατεύει τους συνδιοργανωτές των διαμαρτυριών καταγράφοντας τις συγκρούσεις με την αστυνομία, αλλά ήταν επίσης σε θέση να κάνει εκπαιδευτικά βίντεο για την εκπομπή σε καλωδιακό κανάλι «Living with AIDS».

«Ως καλλιτέχνης, θεωρώ ότι είναι δική μου δουλειά να παράγω στιγμές αποδοτικής σύγχυσης, να δίνω στους ανθρώπους την ευκαιρία να αμφισβητούν τις κοινές παραδοχές τους για τον κόσμο. Είναι δική μου δουλειά να παράγω καταστάσεις, στις οποίες το κοινό δεν γνωρίζει αν θα γελάσει ή θα κλάψει» ανέφερε ο Γκρεγκ Μπόρντοουιτς στο περιοδικό Chicago.

Σύμφωνα με κριτική της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουλίου οι επιμελητές της έκθεσης καταλαμβάνουν την γκρίζα περιοχή «μεταξύ μουσείου και διαμαρτυρίας».