Ο Αμερικανός σχεδιαστής μόδας Heron Preston (Χέρον Πρέστον) ταξίδεψε στο Ναϊρόμπι για να παραστεί στην εκκίνηση της Συμμαχίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Μόδα.

Προσκεκλημένος της κολεκτίβας «Future of Fashion. Now» (Το Μέλλον της Μόδας Τώρα) ο σχεδιαστής συμμετείχε στις εργασίες της συνεδρίασης με στόχο την αντιστροφή των αρνητικών συνεπειών της μόδας και την ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομίας στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Ο Heron Preston και άλλοι ανερχόμενοι σχεδιαστές μόδας πήραν μέρος σε συζητήσεις και σε επισκέψεις σε αγορές μεταχειρισμένων ρούχων.

«Πλημμυρισμένες με μεταχειρισμένα αγαθά, οι αγορές έχουν περισσότερα απ’ όσα μπορούν να πουλήσουν» δήλωσε ο Πρέστον σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Συνεπώς αυτό επηρεάζει πραγματικά τους εγχώριους σχεδιαστές και τις αγορές εκεί. Είναι πιο δύσκολο για αυτούς να αναπτυχθούν εξαιτίας όλων αυτών των πραγμάτων που στέλνουμε» υπογράμμισε ο σχεδιαστής.

«Είναι τρελό – απλά ρούχα, εσώρουχα, αθλητικά ρούχα, πουλόβερ. Υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ γι ‘αυτό. Θεωρούμε ότι δίνουμε ρούχα και πωλούνται με το κιλό σε στοίβες. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που δεν είναι καν μεταχειρισμένα»», ανέφερε ο Αμερικανός σχεδιαστής .

Σε μία φωτογραφία που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αμερικανός σχεδιαστής διακρίνεται ένας άντρας να αποσυναρμολογεί λούτρινα αρκουδάκια για να επαναχρησιμοποιήσει το βαμβάκι. «Απλά χαλάνε τα είδη και τα χρησιμοποιούν για διαφορετικούς σκοπούς» είπε.

Το μέλλον της μόδας τώρα

Η Συμμαχία των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Μόδα πηγάζει από την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των προσπαθειών για βιώσιμη μόδα, καθώς εναρμονίζονται με την Ατζέντα 2030 το ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Ο Heron Preston, ο οποίος είναι υποψήφιος για το βραβείο Αναδυόμενος Σχεδιαστής της Χρονιάς του Συμβουλίου Σχεδιαστών Μόδας (CFDA) δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του για την αειφορία ξεκίνησε με μια συνεργασία μηδενικών απορριμμάτων με το τμήμα αποκομιδής απορριμμάτων της Νέας Υόρκης και την επαναχρησιμοποίηση 9.000 παλιών στολών.

Η συνεργασία πυροδότησε «αυτή την περιέργεια και την πρόκληση να τα καταφέρουμε καλύτερα στη μόδα. Από εκεί, πραγματικά έμαθα και ανακάλυψα πόσο καταστροφικές είναι οι βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης. Δεν είχα ιδέα. Και δεν είχα ιδέα ότι ήμουν μέρος αυτού του προβλήματος ως σχεδιαστής» είπε ο Heron Preston , σύμφωνα με το WWD.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ναϊρόμπι με χορηγία του ΟΗΕ παρουσίασε μερικά από τα πρότζεκτ του, όπως το Jump, δημιουργία ρούχων από παροπλισμένα αλεξίπτωτα. Ο Preston έχει αλλάξει τις πηγές προμήθειας βαμβακιού και τώρα χρησιμοποιεί μόνο βιολογικό πιστοποιημένο βαμβάκι και προσπαθεί να επιλέγει άλλα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Ο Heron Preston προσκλήθηκε επίσης στη Γερμανία για να επισκεφθεί το εργοστάσιο της Rimowa, στο οποίο κατασκευάζονται αποσκευές από αυτοκίνητα Porsche και αεροπλάνα.

«Ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1800 κατασκευάζοντας δερμάτινες αποσκευές. Το εργοστάσιο καταστράφηκε από πυρκαγιά και το μόνο που επέζησε ήταν το αλουμίνιο. Είναι και όμορφες αποσκευές – όλες χειροποίητες, ανθεκτικές στις καιρικές συνθήκες, με ωραία σχέδια» είπε.

Ο Heron Preston Johnson είναι Αμερικανός καλλιτέχνης, σχεδιαστής, DJ και ένας από τους συνιδρυτές του εμπορικού σήματος Street Been Trill, μαζί με τους Virgil Abloh, Mathieu William και τον Justin Saunders. Σχεδιάζει επίσης για το δικό του brand Heron Preston.