Μυστήριο έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες όσον αφορά την ύπαρξη ή μη πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τυχόν ευθύνες των αστυνομικών που συμμετείχαν στη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια.

Το πρωί κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης η πληροφορία ότι η Ε.Δ.Ε. ολοκληρώθηκε, και πως το πόρισμά της προτείνει απόταξη για τους τέσσερις από τους οκτώ, δηλαδή το βαρύτερο πειθαρχικό μέτρο που υπάρχει.

Για τους υπόλοιπους τέσσερις αστυνομικούς -πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- προτείνεται αργία με απόλυση, που αποτελεί το δεύτερο βαρύτερο πειθαρχικό μέτρο, που σημαίνει ότι θα τεθούν εκτός σώματος για διάστημα ορισμένων μηνών -ανάλογα με την κρίση του πειθαρχικού-, χωρίς να αμείβονται. Επίσης, εάν μετά την επιστροφή τους στην υπηρεσία υποπέσουν σε νέο πειθαρχικό αδίκημα θα αποταχθούν.

ΕΛΑΣ: Δεν έχει έλθει στα χέρια μας το πόρισμα

Λίγο μετά τη δημοσίευση των παραπάνω πληροφοριών ήλθε η άμεση αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Πηγές της Αστυνομίας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι πόρισμα για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου δεν έχει φθάσει ακόμα στο γραφείο του Αρχηγού, και μάλιστα εκφράζουν την απορία πώς γίνεται να έχει δημοσιευθεί το αποτέλεσμα μιας ΕΔΕ που κανονικά είναι μη ανακοινώσιμο.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο γ.γ. των ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο αρχηγός της αστυνομίας δεν έχει ενημερωθεί για το πόρισμα. «Πρόκειται για διαρροές. Καλό θα ήταν μέσα στην ημέρα η ΕΛΑΣ και το αρμόδιο υπουργείο να βγάλει μια ανακοίνωση» δήλωσε στα Παραπολιτικά fm ο κ. Μαυροειδάκος, ο οποίος τόνισε ότι οι συνάδελφοί του έπραξαν με βάση τη διεθνή πρακτική.
«Το πόρισμα δεν είναι απόφαση. Ο αξιωματικός που ολοκλήρωσε την Ε.Δ.Ε. δίνει το πόρισμα στον αρχηγό της ΕΛΑΣ και αυτός αποφασίζει αν θα παραπεμφθούν οι αστυνομικοί στο πειθαρχικό η όχι» επισημαίνει ο Θάνος Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης των δύο εκ των κατηγορούμενων αστυνομικών.

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε λυπηρό οι ενδιαφερόμενοι να μην γνωρίζουν κάτι και το γραφείο του αρχηγού της ΕΛΑΣ να έχει πληροφορήσει πρώτα τα μέσα ενημέρωσης και τόνισε πως το σημαντικό είναι το τι θα πει η ποινική διαδικασία. Σημείωσε μάλιστα πως του κάνει εντύπωση που – σύμφωνα με το πόρισμα – έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για τους 8 ενώ η δικαιοσύνη έχει ασχοληθεί μόνο με τους 4.

Σημειώνεται πάντως, πως είθισται όταν η ΕΔΕ καταλήγει σε πρόταση για ποινή, τα πειθαρχικά να την υιοθετούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αμφισβητήσουν όλη τη διαδικασία της Εξέτασης. Από τη στιγμή που άρχισε η έρευνα, άλλαξαν τρεις επικεφαλής και ο τελευταίος χρειάστηκε ένα μήνα για να ολοκληρώσει την ΕΔΕ καθώς η διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή. Όταν ο χειρισμός του ζητήματος ολοκληρωθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, η υπόθεση θα φτάσει και στα χέρια της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη.