ς μιλήσουμε σήμερα όσο πιο… φυσικά γίνεται. Ας μιλήσουμε για το τεράστιο «πράσινο» ελληνικό κεφάλαιο το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο σε μια χώρα ευλογημένη από άποψη γεωγραφικής θέσης, αφού αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και για αυτόν τον λόγο διακρίνεται από εξαιρετική βιοποικιλότητα.

Ας μιλήσουμε για τα περισσότερα από 6.700 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 1.278 είναι ενδημικά – κοινώς το 22% των ελληνικών φυτών υπάρχει μόνο εδώ και πουθενά αλλού στον πλανήτη -, που κατατάσσουν την Ελλάδα μεταξύ των μεγαλύτερων hotspots φυτικής βιοποικιλότητας παγκοσμίως (και ας αναλογιστούμε ότι όλα αυτά έχουν έλθει στο φως μέσα από τις περιορισμένες φυτοχημικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί ως σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι ούτε καν έχουμε ιδέα για το μέγεθος του φυτικού μας πλούτου).

Ας μιλήσουμε και για τα θαλάσσια και υδρόβια οικοσυστήματα της χώρας μας, που θεωρούνται επίσης hotspots σε παγκόσμια κλίμακα, έχοντας να παρουσιάσουν περισσότερα από 515 διαφορετικά είδη θαλάσσιων μικροφυκών. Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο να μιλάμε για όλον αυτόν τον φυσικό θησαυρό, αλλά να τον αξιοποιήσουμε κατάλληλα, προσφέροντας έτσι τόσο στον πληθυσμό καλύτερα φάρμακα, καλύτερα καλλυντικά, καλύτερα προϊόντα διατροφής, αλλά και στην πολύπαθη χώρα μας έναν νέο σημαντικό οικονομικό πυλώνα – τόσο σημαντικό ώστε κάποιοι γνωρίζοντες να αναφέρουν ότι τα φυσικά προϊόντα μπορούν να αποδώσουν στην Ελλάδα αντίστοιχα οφέλη με την πιο «βαριά» μας βιομηχανία, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ