Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Γιώργος Ανδρέου μιλάει στο in.gr για το αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου

Ο Γιώργος Ανδρέου μιλάει στο in.gr για το αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου

Τρεις συναυλίες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ.

Το Μέγαρο τιμά τον Μάνο Ελευθερίου που «έφυγε» από κοντά μας το καλοκαίρι, με ένα τριήμερο μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο. Ο Γιώργος Νταλάρας, αγαπημένος φίλος του Μάνου, ο οποίος έχει ερμηνεύσει τραγούδια-σταθμούς, μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Χρήστο Θηβαίο και τη Μάρθα Φριντζήλα, ερμηνεύουν τα ωραιότερα τραγούδια του σε μουσική μεγάλων ελλήνων συνθετών που έμειναν στην ψυχή μας και σφράγισαν τη ζωή μας. Τρεις συναυλίες στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ.

Στο α΄ μέρος του προγράμματος παρουσιάζεται επίσης σε πρώτη θεατροποιημένη εκτέλεση Ο Νοητός λύκος, ένα έργο για τραγουδιστές, ηθοποιούς και ορχηστρικό σύνολο, βασισμένο στο ομώνυμο ποιητικό κείμενο του Μάνου Ελευθερίου. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης. Τη θεατρική προσαρμογή και τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Γιώργος Ανδρέου.

Ο Γιώργος Ανδρέου μας μίλησε για την σύνθεση αυτού του ιδιαίτερου έργου.

Πως επιλέξατε να μελοποιήσετε το Νοητό Λύκο του Μάνου Ελευθερίου. Είναι ένα έργο δύσκολο, πως αντιμετωπίσατε τις προκλήσεις αλλά και τον ξαφνικό θάνατο του Ελευθερίου;

Από την πρώτη στιγμή που το διάβασα, αισθάνθηκα πως μπορεί (μια εκδοχή του, με την απαραίτητη προσαρμογή) να αποτελέσει υλικό μιας μουσικοθεατρικής παράστασης, ενός μουσικού Δράματος. Ο Ελευθερίου διάβασε την προσαρμογή μου, την δέχτηκε, συνεργαστήκαμε κατά τις υποδείξεις του σε κάποια καίρια σημεία του έργου και με βοήθησε με κάθε τρόπο στην πραγμάτωση του μουσικού υλικού μου. Η απώλεια του μου είναι ακόμη (και για πολύ καιρό, πιστεύω) αδιανόητη.

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα χαρακτηριστικά σημεία της στιχουργικής του Ελευθερίου;

Ο Ελευθερίου γράφει ενώνοντας στο έργο του την μείζονα Παράδοση του Ελληνικού Τρόπου (προγενέστεροι και σύγχρονοι του μεγάλοι Έλληνες ποιητές, Δημοτικό και Λαϊκό Τραγούδι, Βυζαντινή υμνογραφία, αρχαία Λυρική ποίηση) με τις κεντρικές κατακτήσεις της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Παραμένει Λαϊκός και Λόγιος (ισορροπεί δεξιοτεχνικά), άμεσος και συγχρόνως του βάθους.

Μιλήστε μας για την παράσταση και τη δομή της και ρόλους που θα έχουν οι συμμετέχοντες τραγουδιστές.          

Η παράσταση (που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης) συνδυάζει το μουσικό με το θεατρικό στοιχείο. Ο κεντρικός αφηγητής του Νοητού Λύκου, στο έργο μας χωρίζεται σε δύο πρόσωπα: Τον Μουσικό Αφηγητή (Γιώργος Νταλάρας) και τον Θεατρικό Αφηγητή (Γιάννος Περλέγκας). Στον ρόλο του Αγγέλου (που οδηγεί στον Κάτω Κόσμο τουν Αφηγητή) ο Χρήστος Θηβαίος «παίζει» ως ηθοποιός και τραγουδιστής. Το ίδο κι η Μάρθα Φριντζήλα, στον ρόλο της (από καιρό εκλιπούσης) Μάνας (που ο Αφηγητής, κατά τα πρότυπα της Ομηρικής Νέκυιας, συναντά στον Άδη). Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος του Μεγάρου στον Ελευθερίου, έρχεται να τραγουδήσει μαζί τους τα πολλά υπέροχα τραγούδια του και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Εχετε μια έφεση στη μελοποίηση ποιητικών κειμένων και απ ότι γνωρίζουμε ποιητικό λόγο θα μελοποιήσετε σύντομα στην κοινή δουλειά που ετοιμάζετε με το Νίκο Ξυδάκη, με ερμηνεύτρια την Κορίνα Λεγάκη.

Ο δίσκος θα περιέχει τραγούδια με δικές μου μουσικές σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και Θοδωρή Γκόνη. Θα περιέχει και την μελοποίηση ενός ποιήματος της Κικής Δημουλά. Αλλά κι ο Ξυδάκης μελοποιεί Διονύση Καψάλη και Μάνο Ελευθερίου.

Υπάρχει κάτι που δεν προλάβατε να πείτε στον Ελευθερίου, κάτι που του χρωστάτε;

Πολλά σκέφτομαι τώρα που δεν είναι «εδώ», για να απαντήσει στο τηλεφώνημα μου ή να με δεχτεί στο σπίτι του με γλυκό κουταλιού (φτιαγμένο από τον ίδιο) για να κουβεντιάσουμε για τον Ντοστογέφσκι, την Σύρο και την Αστυπάλαια, τον Τόμας Μαν, τον Μάρκο Βαμβακάρη, την Ελένη Παπαδάκη…Πολλά δεν πρόλαβα να ρωτήσω, πάρα πολλά. Αλλά κι άλλα τόσα άκουσα (και διδάχτηκα). Και τον ευχαριστώ βαθειά.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024