Μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου είναι ασφαλώς αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τόσο την ιδιαίτερη φυσιογνωμία όσο και τη μοναδική ιστορική, λαογραφική και πολιτισμική κληρονομιά που κουβαλά αυτός ο τόπος, η ονομαστή κωμόπολη της Ηπείρου.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το Μέτσοβο γνώρισε, χάρη στη στρατηγική θέση του (κοντά στο σημείο όπου ενώνονται η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Μακεδονία), περίοδο ακμής κυρίως το 18ο αιώνα, αποτελώντας εμπορικό, βιοτεχνικό και πνευματικό κέντρο.

Από το Μέτσοβο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι εθνικοί ευεργέτες Μιχαήλ Τοσίτσας (1787-1856), Νικόλαος Στουρνάρας (1806-1853) και Γεώργιος Αβέρωφ (1818-1899), όπως και ο πολιτικός και συγγραφέας Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας (1910-1990).

Το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, το λεγόμενο Αρχοντικό, στεγάζεται στο αποκατεστημένο Αρχοντικό Τοσίτσα, το πατρογονικό της γνωστής οικογένειας, που οικοδομήθηκε το 1661.

Πολύτιμα αντικείμενα και πλούσιες συλλογές αναδεικνύονται στο φυσικό τους χώρο, μέσα στις αίθουσες, τους στάβλους, τις αποθήκες και τα μεγάλα σαλόνια του παλαιού μετσοβίτικου αρχοντικού. Τα πάσης φύσεως εκθέματα (μεταξύ άλλων, όπλα και σπαθιά, κοσμήματα, ενδυμασίες, υφαντά, εικόνες και αντικείμενα βυζαντινής μεταλλοτεχνίας, τα προσωπικά είδη του Ευάγγελου Αβέρωφ) φανερώνουν την ιστορία που μας έφερε στο σήμερα και θα μας πάει στο αύριο.

Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει το παρόν άρθρο και προέρχεται από το διαδικτυακό τόπο του Λαογραφικού Μουσείου Μετσόβου πιστεύουμε ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας να πραγματοποιήσουν μαζί μας ένα ψυχωφελές και συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι στο χθες.