Για τον Γιώργο Σταθάκη, η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου «έχει ασφαλή χρονικό ορίζοντα μέχρι την άνοιξη». Μετά θα πρέπει να δούμε πώς τοποθετείται ο καθένας στο νέο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής, γιατί – όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – «οι διαχωριστικές γραμμές έχουν μετατοπιστεί». Οσο για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιπαρέρχεται τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ είχε κέρδη τα πέντε από τα τελευταία έξι χρόνια και δεν δικαιολογείται ο όρος προβληματική.

Γιατί η ΔΕΗ, με τα δικά της βάρη και ελλείμματα, αποφάσισε να αγοράσει μια εταιρεία στα Σκόπια που έδειχνε προβληματική;
Η ΔΕΗ έχει σίγουρα βάρη δανεισμού, όμως αυτά συσσωρεύτηκαν κατά το παρελθόν. Τo 2014 ο δανεισμός ήταν 5 δισ. ευρώ. Σήμερα έχει μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ και έχει ολοκληρωθεί η αναχρηματοδότηση των υπολοίπων δανείων από τις τράπεζες, με μεγάλες επιμηκύνσεις. Δίπλα στη βιώσιμη δυναμική του χρέους, υπάρχει θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα (δείκτη EBITDA). Αρα η αναφορά σε ελλείμματα ίσως αποπροσανατολίζει και σίγουρα ανακυκλώνει μια εικόνα κατάρρευσης, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η ΔΕΗ θα παραμείνει πυλώνας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και θα επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και αλλού, με βάση το business plan που, ως γνωστόν, έχει ολοκληρωθεί. Για την εξαγορά στα Σκόπια, η ΔΕΗ έχει δώσει, νομίζω, όλες τις απαντήσεις. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε κέρδη τα πέντε από τα τελευταία έξι χρόνια και, ως εταιρεία εμπορίας, είναι λογικό να μη διαθέτει αυξημένα πάγια. Αρα δεν δικαιολογείται ο όρος προβληματική. Επιπλέον οι αποτιμήσεις έγιναν από εξωτερικές εταιρείες αξιολογητών κι όχι από τη ΔΕΗ, όπως είναι η διεθνής πρακτική εξαγορών. Και δεν ήταν η μόνη απόπειρα εξαγοράς. Η ΔΕΗ συμμετείχε και σε άλλες διαδικασίες εξαγορών στην Τουρκία, την Αλβανία και τη Βοσνία.