Το χώμα που πατάμε είναι γεμάτο ζωή και παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανακύκλωση θρεπτικών στοιχείων και στην αποθήκευση του άνθρακα. Ωστόσο, παρά την τεράστια σημασία που έχει για τον πλανήτη μας, δεν έχουμε εντρυφήσει όσο θα έπρεπε στη λειτουργία αυτής της χωμάτινης «(πολυ)κατοικίας» (διότι για… πολυκατοικία πρόκειται με τόσους οργανισμούς που φιλοξενεί) χωρίς την οποία δεν θα είχαμε προφανώς ούτε εμείς… κατοικία σε αυτόν τον πλανήτη. Τώρα, μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Laboratory, EMBL) στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας καθώς και του Πανεπιστημίου του Τάρτου στην Εσθονία, βάλθηκε να… φάει το χώμα με το κουτάλι και να το αναλύσει εμβριθώς.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν συγκεκριμένα την πρώτη παγκόσμια μελέτη σχετικά με τα βακτήρια και τους μύκητες στο έδαφος. Και τα αποτελέσματά τους αποκάλυψαν έναν ατέρμονο «πόλεμο» μεταξύ βακτηρίων και μυκήτων για επικράτηση στο… φαγητό, κοινώς στα θρεπτικά συστατικά. Αποκάλυψαν επίσης ότι ο μόνιμος αυτός ανταγωνισμός οδηγεί στην παραγωγή ενός ολόκληρου «οπλοστασίου» αντιβιοτικών στο πλαίσιο του ποιος θα νικήσει. Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην έγκριτη επιθεώρηση «Nature» μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη σχετικά με την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στο έδαφος αλλά και να ωθήσει στην ορθότερη χρήση των φυσικών συστατικών του χώματος στη γεωργία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ