Αντί να απολογηθεί για τη μυστική διπλωματία που ακολούθησε για μεγάλο διάστημα η οποία – όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα – είχε οδηγήσει στο να αποδεχθεί η κυβέρνηση την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» το Μαξίμου έφτασε στο σημείο να προτρέψει τον πρόεδρο της ΝΔ να αποπέμψει την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη λόγω της συνάντησης που είχε με τον Ζάεφ.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός συνεχίζει να πορεύεται με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος κάθε λίγο και λιγάκι απειλεί ότι θα ρίξει την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Μαξίμου εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη για τις επαφές που είχε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος με τον Ζόραν Ζάεφ λες και διαπραγματευόταν η κ. Σπυράκη τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η κ. Σπυράκη συνελήφθη ψευδόμενη κατ’ εξακολούθηση για τις μυστικές συναντήσεις της, κατ’ εντολή του κ. Μητσοτάκη, με τον Ζόραν Ζάεφ», αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι «χθες η ΝΔ δε βρήκε λέξη να πει για την αποκάλυψη ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ να μην αναζητηθεί λύση με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά σε δεύτερο χρόνο εάν ο κ. Μητσοτάκης έρθει στην εξουσία, προκειμένου να μη διασπαστεί προεκλογικά η ΝΔ».

Σήμερα», προστίθεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, «αποκαλύπτεται ότι ο «τυχαίος καφές» της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ είχε κανονιστεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια από το διπλωματικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη και η συνάντηση δεν ήταν τόσο «τυχαία», αλλά έγινε στο ξενοδοχείο «Courtyard by Mariott Brόssels», στο οποίο διέμενε η επίσημη αποστολή του Ζόραν Ζάεφ.

Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη, είναι να αποπέμψει άμεσα την «ειδική απεσταλμένη του»», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού δεν μπόρεσε να χωρέσει λίγες λέξεις στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα για τις αποκαλύψεις από τα πρακτικά των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ, τα οποία «ξεσκέπασαν» την διαπραγματευτική τακτική «του ναι σε όλα» της ελληνικής πλευράς για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Σε αυτές τις συσκέψεις, αποτυπώθηκε η ευκολία με την οποία δέχθηκε η ελληνική πλευρά την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» αλλά και τις παραχωρήσεις σε γλώσσα και ταυτότητα.

υποστηρίχθηκε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να κλείσει το θέμα του ονόματος το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να πάει σε πρόωρες εκλογές με κύριο αφήγημα την έξοδο από τα μνημόνια.

Μέσα από τα πρακτικά φαίνεται ξεκάθαρα πως η ελληνική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει τη «μακεδονική» ταυτότητα. Για τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως σχεδόν όλα τα ονόματα που είχαν βρεθεί στη «λίστα του Νίμιτς» ήταν αποδεκτά. Χρειαζόταν μόνο μια επαρκής διαφοροποίηση για την ελληνική Μακεδονία. Τονίζεται ωστόσο η ανάγκη για ονομασία erga omnes και αναθεώρηση των βασικών σημείων του Συντάγματος.