Ο Μίκαελ Κρέτσμερ, πρωθυπουργός του γερμανικού κρατίδιου της Σαξωνίας, ήξερε ότι πήγαινε στο στόμα του λιονταριού. ‘Ομως ακόμα κι έτσι, έδειχνε απροετοίμαστες για τα γιουχαρίσματα και τα σφυρίγματα με τα οποία τον υποδέχθηκαν στο Κέμνιτς, μια πόλη που βράζει από οργή και θλίψη. Μιλώντας σε μια συνάντηση με κατοίκους μετά την δολοφονία ενός 35χρονου άνδρα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κρέτσμερ επέμεινε ότι θα έπρεπε να έχουν κρατήσει αποστάσεις από τους δεξιους εξτρεμιστές που εκμεταλλεύθηκαν την ειρηνική διαμαρτυρία για τη δολοφονία. Οι κάτοικοι δεν θεωρούσαν πως το χειρότερο που συνέβη ήταν οι ναζιστικοί χαιρετισμοί αλλά η ίδια η δολοφονία.

Το Κέμνιτς, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σαξωνίας έχει γίνει σύμβολο πλέον της ανόδου της ακροδεξιάς στη Γερμανία. Σε μια σειρά από διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, μαυροντυμένοι νεαροί φώναζαν «η Γερμανία για τους Γερμανούς» και «Έξω οι ξένοι». Η χώρα που πίστευε ότι είχε αποχαιρετήσει τον ναζισμό αντιμετωπίζει σήμερα την αναγέννησή του. Η ένταση για θέματα όπως η μετανάστευση, η ταυτότητα και η θρησκεία έχει αυξηθεί μετά την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να επιτρέψει σε 1 εκατομμύριο μετανάστες να εισέλθουν στην χώρα, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης.

Αυτό οδήγησε στην ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, του ακροδεξιού κόμματος που κέρδισε 92 έδρες στη βουλή στις περσινές εκλογές και είναι πλέον το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Μπούτενστανγκ. ‘Ολη η ένταση εκφράστηκε στο Κέμνιτς.
Αυτή η πόλη των 250.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με την Τσεχία το πιο πιθανό είναι ότι θα παραμείνει στο προσκήνιο, καθώς διαδηλώσεις και αντι-διαδηλώσεις συνεχίζουν να οργανώνονται.

Οι δρόμοι του έχουν μετατραπεί πλέον σε πεδίο μάχης για τις αντιτιθέμενες δυνάμεις οι οποίες μέχρι τώρα «έκαναν πόλεμο» μέσω των social media.
Σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα, στις 14 Οκτωβρίου, διεξάγονται εκλογές στην, ούτως ή άλλως, συντηρητική Βαυαρία. Οι αναλυτές θεωρούν πως τα όσα έγιναν στο Κέμνιτς θα επηρεάσουν πολύ.

Η έκκληση που έκανε η Αγκελα Μέρκελ προς τους Γερμανούς να κινητοποιηθούν κατά του μίσους που διαχέεται από την ακροδεξιά, μένει να δούμε εάν θα εισακουσθεί. Υπάρχει ελπίδα; Ναι. Τα δεκάδες χιλιάδες άτομα που παρακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας την μεγάλη ροκ συναυλία στο Κέμνιτς, την εκφράζουν. Το σύνθημά τους: «Είμαστε περισσότεροι». Κάτι που μέλλει να αποδειχθεί.