Ο «πολιτικός διάλογος» ξεφεύγει των ορίων και ακούγονται απίστευτα πράγματα που εάν όσοι τα λένε καθίσουν να σκεφτούν με νηφαλιότητα τι έχουν πει είναι πολύ πιθανόν να μην επαναλάβουν διάφορες επίμαχες φράσεις.

Τελευταίο κρούσμα ήταν με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη που είπε με στόμφο σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Δευτέρας, ότι η κυβέρνηση βάζει την Κοινωνιολογία στα σχολεία για να κάνει τα παιδιά αριστερά.

Πάντως, προφανώς ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ αγνοεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές κεντροδεξιών και δεξιών οικογενειών, αν και διδάχτηκαν Κοινωνιολογία, προφανώς δεν έγιναν Αριστεροί. Ακόμα και ο πρόεδρός του Κυριάκος Μητσοτάκης που σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ δεν έγινε Αριστερός…

Το ακούσαμε και αυτό και όπως πάει η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και δυστυχώς θα ακούσουμε πολλά έως τις εκλογές.

Το μάθημα της Κοινωνιολογίας που εισήχθη για πρώτη φορά στα ελληνικά σχολειά το 1982 ως μάθημα Δέσμης (κατεύθυνσης) αποτέλεσε μέχρι και το σχολικό έτος 2014-2015 μάθημα γενικής παιδείας, ενώ από την σχολική χρονιά 2015-2016 αποτελεί μάθημα κατεύθυνσης στην τάξη της Γ’ Λυκείου στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών καθώς και στην κατεύθυνση οικονομίας και πληροφορικής, και εξετάζεται ενδοσχολικά.

Κινδυνεύουν τα παιδιά να γίνουν Αριστεροί με την διδασκαλία της Κοινωνιολογίας, που είναι η επιστήμη της συστηματικής μελέτης των ανθρώπινων κοινωνιών, των κοινωνικών σχέσεων, των κοινωνικών φαινομένων και των κοινωνικών προβλημάτων;

Προφανώς και όχι. Και επειδή αρέσουν τα λατινικά στον Αδ. Γεωργιάδη, εάν ανατρέξουμε στον 19ο αιώνα θα δούμε ότι ο Γάλλος θετικιστής φιλόσοφος Auguste Comte ήταν ο ανάδοχος της κοινωνιολογίας και αυτός που συνέθεσε την λατινική και την ελληνική λέξη Socio και Logos.

Με τη φόρα που έχουμε πάρει στην Ελλάδα θα καταργήσουμε την Κοινωνιολογία ως επιστήμη που πρωτοεμφανίστηκε στη Δυτική Ευρώπη πριν από 150 χρόνια περίπου, με αφορμή δύο μεγάλες επαναστάσεις, τη Γαλλική επανάσταση (1789) και τη βιομηχανική επανάσταση στην Αγγλία κατά τον 18ο αιώνα, δυο μεγάλα ιστορικά γεγονότα τα οποία προκάλεσαν ραγδαίες αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων.

Θα ακυρώσουμε μια επιστήμη για μικροκομματικούς λόγους ή θα την ρίξουμε στην πυρά;

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε…