Μιλώντας τη νύχτα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε δύο φορές ότι είχαμε να κάνουμε με «ασύμμετρο φαινόμενο».

Η φράση δεν είναι τυχαία. Η έκφραση «ασύμμετρη απειλή» αποτελεί τον διεθνώς κατοχυρωμένο όρο για την αναφορά ουσιαστικά σε δολιοφθορά ή τρομοκρατική επίθεση.

Προφανώς ο πρωθυπουργός ήθελε με αυτό τον τρόπο να περιορίσει προκαταβολικά τις κυβερνητικές ευθύνες, υπαινισσόμενος ότι εξαιτίας του «ασύμμετρου» χαρακτήρα του φαινομένου, δεν μπορούσε να κάνει πολλά ο κρατικός μηχανισμός.

Μόνο που ο πρωθυπουργός ξέχασε ότι την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτή η ερμηνεία για δασικές πυρκαγιές, το κόμμα του είχε μιλήσει για «επικοινωνιακή άμυνα».

Ήταν τον Αύγουστο του 2007 όταν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας πέραν του να μιλήσει για τον «στρατηγό άνεμο», είχε αναφερθεί σε «ασύμμετρη απειλή».

Ιδού το καυστικό σχόλιο που είχε κάνει τότε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης ανακαλύπτοντας «ασύμμετρες απειλές» και αόρατους εχθρούς, να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη».

Έντεκα χρόνια μετά, θα μπορούσε να είναι και ένα σχόλιο για τον τρόπο που διαχειρίζεται την τωρινή τραγωδία η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.