Δομικές διαφορές στην παρεγκεφαλίδα ενδεχομένως να σχετίζονται με κάποιες πτυχές της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, υποστηρίζουν ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Ιρβινκγ του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η παρεγκεφαλίδα απαρτίζει μόλις το 10% του συνολικού εγκεφαλικού όγκου, αν και περιέχει το 80% των νευρώνων του εγκεφάλου μας. Κάποτε οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτή η ασυνήθιστη δομή του εγκεφάλου καθορίζει κυρίως στην κινητική λειτουργικότητα αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μάθηση, καθώς και την αισθητηριακή και γνωσιακή λειτουργία.

Οι περισσότερες μελέτες για τον αυτισμό έχουν εστιάσει στον εγκέφαλο, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε είναι μεν μεγαλύτερος από την παρεγκεφαλίδα αλλά έχει λιγότερους νευρώνες.

Αλλά όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLOS ONE, ερευνητές του Κολεγίου Φυσιολογίας και Χειρουργικής Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής την Δρ Κριστίνα Ντενίσοβα, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Νευροβιολογίας στην Ψυχιατρική, αποφάσισαν να εστιάσουν στην δομικά περίπλοκη περιοχή της παρεγκεφαλίδας. Έκαναν λοιπόν υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατη αξιολόγηση των δεδομένων που είχαν προκύψει από τη μαγνητική τομογραφία του εξωτερικού τμήματος της παρεγκεφαλίδας 20 αγοριών με αυτισμό, 6-12 ετών, και 18 όμοιας ηλικίας ατόμων με ίδιες λεκτικές ικανότητες και εγκεφαλικό όγκο.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα αγόρια με αυτισμό είχαν σημαντικά πιο επίπεδη δομή επιφανείας στον δεξί παρεγκεφαλιδικό φλοιό, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επειδή η δεξιά πλευρά της παρεγκεφαλίδας υποστηρίζει την επεξεργασία της γλώσσας στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών, αυτό σημαίνει ότι μια πιο επίπεδη παρεγκεφαλιδική επιφάνεια μπορεί να σχετίζεται με επικοινωνιακές δυσκολίες στα άτομα με αυτισμό.

Ακόμα διαπίστωσαν ότι, τα αγόρια με αυτισμό είχαν καλύτερες κοινωνικές επικοινωνιακές δεξιότητες όταν είχαν πιο φυσιολογική παρεγκεφαλιδική δομή.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει τη δομή της παρεγκεφαλίδας στη σχέση της με τον αυτισμό. Και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τον ρόλο της λειτουργίας και της δομής της παρεγκεφαλίδας στα νεαρά άτομα που διατρέχουν κίνδυνο μη τυπικής εγκεφαλικής ανάπτυξης. Οι διαφορές στην αντίληψη και τον συγχρονισμό στα πρώιμα στάδια της ζωής του ατόμου μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της παρεγκεφαλίδας και αντιστοιχούν στα υφιστάμενα δομικά ευρήματα στα αγόρια με αυτισμό», εξηγεί ο Γκουιχου Ζχαο, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και κύριος συγγραφέας της μελέτης.