Δεν είναι σοκαριστική η πληροφορία ότι τα παιδιά πληγώνονται και βιώνουν δύσκολα το διαζύγιο των γονιών τους. Όσο καλή σχέση και να έχουν οι γονείς μετά το χωρισμό, κάθε παιδί το βιώνει με το δικό του τρόπο και δεν μπορεί να κατανοήσει τις πληροφορίες με τον τρόπο που το κάνει ένας ενήλικας. Συν τοις άλλοις, πρέπει να προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα και να δεχτεί το γεγονός ότι δεν θα ζει και με τους δύο γονείς του σε καθημερινή βάση. Βοηθήστε το παιδί να το περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται και να αντιμετωπίσει τις απογοητεύσεις που επιφέρει ένα διαζύγιο.

  1. Ξεκαθαρίστε ότι το παιδί παίρνει πολλή αγάπη. Όταν το παιδί βιώνει απόρριψη ή αδιαφορία, νιώθει ότι ευθύνεται εκείνο και τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν ήταν πιο ευχάριστο ή υπάκουο. Αν, για παράδειγμα, δεν έρθει να το δει ο μπαμπάς του, υπενθυμίστε το ότι το αγαπάει όπως και να’χει και πως και οι ενήλικες κάνουν πολλά λάθη. Αυτό όμως δεν αλλάζει την αγάπη του.
  2. Μην καλύπτετε συνέχεια τον άλλο γονιό. Αν το παιδί νιώθει ότι αδικείται και ότι ο γονιός αδιαφορεί για εκείνο, αφήστε το να εκφράσει το θυμό και τη λύπη του. Είναι πολύ σημαντικό να εκφράζεται την περίοδο του διαζυγίου.
  3. Βρείτε ένα plan B. Αν ο πρώην σύζυγος ακυρώνει τα ραντεβού με το παιδί την τελευταία στιγμή, βρείτε μία εναλλακτική επιλογή ώστε το παιδί να απασχολείται με κάτι μαζί σας. Αλλά επιτρέψτε του να εκδηλώσει την απογοήτευση που νιώθει.
  4. Ενθαρρύνετε την επικοινωνία με το παιδί. Ακόμα κι αν δεν αλλάξει κάτι στην πράξη, το σημαντικότερο πράγμα είναι να μπορεί να εκφράζει και να επικοινωνεί όλα του τα συναισθήματα. Μην του λέτε να μην στενοχωριέται, αν αυτό είναι που νιώθει.
  5. Προσαρμόστε το πρόγραμμα επισκέψεων. Αν βλέπετε ότι ο άλλος γονιός απουσιάζει συνέχεια στα προκαθορισμένα ραντεβού, αλλάξτε το πρόγραμμα αν βλέπετε ότι βολεύει περισσότερο.
  6. Βάλτε κι άλλους ενήλικες στη ζωή του παιδιού. Είναι καλό να παραδειγματίζεται από άτομα που εμπιστεύεστε και θεωρείτε καλά πρότυπα για το παιδί, είτε είναι συγγενείς είτε φίλοι.
  7. Μην τσακώνεστε μπροστά στο παιδί για τις οικονομικές ή νομικές διαφορές. Βρείτε χρόνο για να το κάνετε κάπου όπου το παιδί δεν ακούει και δεν βιώνει το διαζύγιο ακόμα πιο επώδυνα.
  8. Μην εμπλέκετε το παιδί στην κακή σχέση σας. Αν δεν θέλετε να συναντιέστε όταν το παιδί αλλάζει περιβάλλον, βρείτε ένα πιο ουδέτερο σημείο μέχρι να βελτιωθεί η σχέση σας.
  9. Πάντα να αποχαιρετάτε το παιδί με ένα χαμόγελο. Είναι καλό να βλέπει ότι δεν είστε θυμωμένη κι ότι τα καταφέρνετε μια χαρά όσο λείπει. Έτσι δεν θα ανησυχεί όσο θα λείπει και θα βρίσκεται με τον άλλο γονέα.
  10. Υποδεχθείτε τα στο σπίτι σωστά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν δείχνετε αδιαφορία ή νεύρα επειδή ήταν με τον πρώην σύζυγο. Συμπεριφερθείτε σαν να επιστρέφει από ένα σαββατοκύριακο με τον παππού και τη γιαγιά.