Σε λίγες εβδομάδες φθάνουμε στη λήξη του τρίτου μνημονίου, βρισκόμαστε μια ανάσα από την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρξει μια καλή λύση για το χρέος.

Την ίδια στιγμή όμως που τα «βαριά» πολιτικά θέματα κυριαρχούν, υπάρχει η συζήτηση για τα άλλα, τα καθημερινά, αυτά της βιοπάλης.

Πολλά είναι όσα απασχολούν τους πολίτες και φαίνεται ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό το σημαντικότερο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας δεν ασχολείται και περί άλλων τυρβάζει.

Οι πολίτες θέλουν λύσεις στα καθημερινά τους θέματα που αφορούν παιδεία, υγεία, φορολογικό, κ.α.

Την ίδια στιγμή που πολλά προβλήματα της καθημερινότητας μένουν άλυτα, αν και έχουν γίνει κινήσεις βελτιωτικές της κατάστασης σε διάφορους τομείς, υπάρχουν κάποια σήματα που πρέπει να αποκωδικοποιηθούν.

Ορισμένα από αυτά είναι:

Το απολίτικο κλίμα κυριαρχεί. Πολλοί φλερτάρουν με την ιδέα της αποχής. Η άκρα δεξιά διατηρεί τις δυνάμεις της και ίσως να της αυξάνει και ελαφρά, ενώ παρατηρείται συντηρητική στροφή της κοινωνίας.

Το οπαδικό κλίμα στην πολιτική και κοινωνική ζωή αποτελεί καθημερινότητα. Το χάσμα των πολιτικών με τις μικρές ηλικίες όλο και διευρύνεται.

Ο ακραίος διχαστικός λόγος όλο και ενισχύεται. Το έλλειμμα έστω και ελάχιστης συναίνεσης είναι δεδομένο.

Η απουσία εθνικής συνεννόησης αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο. Υπάρχει αδυναμία ακόμα και για να βρεθεί κοινός τόπος για βασικές πτυχές του αναπτυξιακού σχεδίου.

Απουσιάζει η ομογενοποιημένη κοινή εθνική γραμμή από τα κόμματα. Δεν υπάρχει καμία συνεννόηση ή έστω και συζήτηση για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Στο δημόσιο πολλοί δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Η ελληνική γραφειοκρατία με τις παθογένειες του συστήματος είναι πανίσχυρη και αποτελεί τροχοπέδη για κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Μεγάλη συζήτηση μπορεί να ανοίξει για μια σειρά ζητημάτων για το πως πρέπει να αναδιοργανωθεί ο παραγωγικός τομέας στην Ελλάδα και που πρέπει να δοθεί έμφαση. Π.χ. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον γεωργικό τομέα με βάση τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, καθώς αναδεικνύονται νέα εργαλεία αγροτικής χρηματοδότησης.

Μπορούν να ειπωθούν πολλά, αλλά το μείζον είναι έστω και σε λίγα να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση. Γιατί εκτός από τα μεγάλα και…βαριά θέματα, υπάρχουν και τα ζητήματα χαμηλής έντασης και αυτά είναι που δίνουν τον τόνο και από αυτά κρίνονται, πολιτικοί, κόμματα, κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις.