Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου με επίκεντρο το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Αν και ο Πρωθυπουργός στηρίζει σε πολλά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τον κάλυψε ακόμη και μετά τις απαράδεκτες και προσβλητικές αναφορές του στο τουίτερ πριν από τρεις ημέρες για πολιτικούς του αντιπάλους, το ονοματολογικό δοκιμάζει τις αντοχές της κυβερνητικής συμμαχίας. Η πιθανή, όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δυο δεκαετίες, συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο όνομα της γειτονικής χώρας φέρνει πιο κοντά το πολυσυζητημένο πολλάκις πολιτικό διαζύγιο.

Οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του Π. Καμμένου είναι πλέον οριακές και είναι αρκετά τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν επισημάνει στον Πρωθυπουργό ότι το κλίμα επιβαρύνεται καθημερινά και πρέπει να εξευρεθεί μια άλλη λύση. Και αυτό διότι τόσο η στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στα ελληνοτουρκικά όσο και στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ορίζεται από το εσωτερικό ακροατήριο των ΑΝΕΛ. Με δεδομένο ότι καταγράφει σημαντική πτώση στις μετρήσεις, επιχειρεί να ανακάμψει, επενδύοντας ουσιαστικά σε κορόνες, αλλά και στο «ναυάγιο» των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Ζημιά στην κυβέρνηση

Εμπειρα κυβερνητικά στελέχη με μακρά διαδρομή στην Αριστερά επισημαίνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι ακόμη και οι συχνές εκρήξεις του Π. Καμμένου στο τουίτερ και η σκληρή του κόντρα με τη ΝΔ και τα στελέχη της μόνο ζημιά κάνουν στην εικόνα της κυβέρνησης.

Σε αυτό το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για τον κυβερνητικό του εταίρο, ο κ. Τσίπρας προχωρεί στη διαπραγμάτευση με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και μένει να φανεί μέχρι ποιο σημείο θα φθάσει η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς ο Π. Καμμένος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Βέβαια, υπάρχουν υπουργοί και κεντρικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνουν ότι μια έξοδος των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα λειτουργήσει ευεργετικά για το κόμμα.

Μάλιστα, αρκετοί συζήτησαν έντονα την ομιλία του Νίκου Βούτση στη Θεσσαλονίκη, όπου ουσιαστικά έδειξε τον δρόμο για την αναζήτηση νέων συμμαχιών. Ο κ. Βούτσης εστίασε στις απαραίτητες συγκλίσεις που πρέπει να υπάρξουν στο Σκοπιανό – άρα εκ των πραγμάτων αποκλείονται οι ΑΝΕΛ – αλλά και στην υπερψήφιση στη Βουλή σειράς προοδευτικών νομοθετημάτων, πεδίο συμφωνίας με δυνάμεις εκτός του κόμματος του κ. Καμμένου.
Οσο φθάνουμε στο τέλος του τρίτου προγράμματος, τόσο πιο έντονη θα είναι η συζήτηση για το μέλλον της πορείας της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με δεδομένο ότι ο Π. Καμμένος εάν θέλει να έχει εκλογικές ελπίδες, δεν έχει άλλο δρόμο από την έξοδο από την κυβέρνηση, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ