Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας της υγείας έναντι των επιβλαβών επιπτώσεων της περιβαλλοντικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες αιτίες.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρεία Θώρακος, στο Σαν Ντιέγκο, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέλυσαν στοιχεία από την έρευνα  NIH-AARP (U.S. National Institutes of Health/American Association of Retired Persons) Diet and Health Study, που είχε θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση 549.000 ηλικιωμένα άτομα από έξι αμερικανικές πολιτείες για 17 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος 127.000 άτομα απεβίωσαν.

Οι επιστήμονες χώρισαν το δείγμα σε πέντε ομάδες ανάλογα με το πόσο πιστά τηρούν τη μεσογειακή διατροφή, που δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, ελαιολάδου, άπαχης πρωτεΐνης, ελάχιστα κατεργασμένο και κόκκινο κρέας, αλλά επαρκείς ποσότητες πουλερικών και ψαριών.

Επίσης, υπολόγισαν την έκθεση των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένους ρυπογόνους παράγοντες, όπως τα μικροσωματίδια, το όζον και το διοξείδιο του αζώτου.

Από τη συνδυαστική ανάλυση προέκυψε ότι οι θάνατοι λόγω καρδιακής νόσου αυξανόταν κατά 17% για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα αύξησης της έκθεσης σε μικροσωματίδια, στα άτομα που ήταν λιγότερο πιστά στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Συγκριτικά, οι θάνατοι από καρδιακή νόσο αυξάνονταν μόνο κατά 5% στα άτομα που τηρούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή.

Οι θάνατοι από κάθε αιτία αυξάνονταν κατά 5% για κάθε δέκα μονάδες ανά δισεκατομμύριο αύξησης στη μέση μακροπρόθεσμη έκθεση στο διοξείδιο του αζώτου για όσους απείχαν περισσότερο από τη μεσογειακή διατροφή. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2% για όσους τηρούσαν πιστά αυτό το διαιτητικό πρότυπο.