Μετά από έξι μήνες, κατά τους οποίους η Καταλονία διοικείτο απευθείας από την κυβέρνηση της Ισπανίας, το τοπικό κοινοβούλιο της ισπανικής επαρχίας εξέλεξε πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης τον Κιμ Τόρα, υποστηρικτή της απόσχισης από το ισπανικό κράτος.

Ο αυτονομιστής υποψήφιος, ο οποίος προτάθηκε από τον εξόριστο Κάρλες Πουτζδεμόντ, δεσμεύθηκε να συνεχίσει την «οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου κράτους» της Ισπανίας.

«Θα δημιουργήσουμε τη Δημοκρατία της Καταλονίας», δήλωσε ο 55χρονος εκδότης, ο οποίος εξελέγη μόλις με 66 ψήφους έναντι 65, ενώ τέσσερις βουλευτές του ακροαριστερού κόμματος CUP, που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας, τήρησαν αποχή.

«Θα είμαστε πιστοί στην εντολή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για αυτοδιάθεση: θα οικοδομήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος, μια Δημοκρατία», είχε υποσχεθεί πριν από την ψηφοφορία.

Πρώτο μέλημα ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ο Κιμ Τόρα θα πρέπει τώρα να σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που θα οδηγήσει αυτόματα στην άρση της επιτροπείας που επέβαλε η Μαδρίτη σε αυτή την περιοχή των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων όταν οι αυτονομιστές βουλευτές κήρυξαν την ανεξαρτησία της, στις 27 Οκτωβρίου 2017. Ο Τόρα υποσχέθηκε από την πρώτη συζήτηση στο κοινοβούλιο το Σάββατο να διευκολύνει την επιστροφή το ταχύτερο δυνατό στην εξουσία του Κάρλες Πουτζδεμόντ, του «νόμιμου προέδρου».

Ο Κιμ Τόρα δεσμεύθηκε να επαναφέρει τους καταλανικούς νόμους που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν από τη δικαιοσύνη, να ξανανοίξει τις «πρεσβείες» της Καταλονίας που έκλεισε το κράτος και να ξεκινήσει τη διαδικασία σύνταξης του συντάγματος της μελλοντικής καταλανικής δημοκρατίας.

Έχει αναφερθεί στη δημιουργία παράλληλων κυβερνητικών δομών στο εξωτερικό προκειμένου να προετοιμάσουν την απόσχιση: ενός «συμβουλίου της Δημοκρατίας» υπό την προεδρία του Κάρλες Πουτζδεμόντ και μιας συνέλευσης που θα αποτελείται από τοπικούς εκλεγμένους.

Επίθεση της αντιπολίτευσης

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Ινές Αριμάδας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της «ξενοφοβικής ρητορικής και της ρητορικής της ταυτότητας του Τόρα», τον οποίο χαρακτήρισε «μαριονέτα του Πουτζντεμόν». Κατήγγειλε τα αντι-ισπανικά γραπτά του Τόρα, ο οποίος χαρακτήρισε «γύπες, οχιές και ύαινες» εκείνους που δεν υπερασπίζονται όπως εκείνος τον πολιτισμό και τη γλώσσα της Καταλονίας.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της περιοχής αν ο Τόρα παραβιάσει το Σύνταγμα.