Μεγαλύτερη ταλαιπωρία σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν οι τακτικές επισκέψεις της αφρικανικής σκόνης και οι συχνές και απότομες εναλλαγές του καιρού. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές καθαυτές οι κλιματικές αλλαγές δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα την ψυχική διάθεση. Η ίδια η άνοιξη είναι αυτή που μπορεί να κουράσει και να «απορρυθμίσει» σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, οι επισκέψεις της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία χρόνια είναι συχνές και μεγάλης διάρκειας.

Οπως λέει, στον υγιή πληθυσμό η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα στο αναπνευστικό (π.χ. αίσθημα αναπνευστικής δυσφορίας). «Οσοι πάσχουν από καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα και χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, πρέπει να προσέξουν» τονίζει.

Πρακτικές συμβουλές

Η γενική οδηγία είναι, όσο υπάρχει αφρικανική σκόνη, να αποφεύγει κανείς την έντονη σωματική άσκηση, για να περιορίζεται η εισπνοή των βλαβερών μικροσωματιδίων. Επίσης, συνιστάται η αναπνοή από τη μύτη – και όχι από το στόμα – καθώς έτσι φιλτράρεται σημαντικό μέρος των μικροσωματιδίων ή η χρήση μαντιλιού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ