Είναι αρκετά σύνηθες για τα παιδιά να περνούν διάφορες φάσεις με το φαγητό. Τη μία μέρα τους αρέσει κάτι και την άλλη όχι, αρνούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα και αυξομειώνουν τις ποσότητες που τρώνε συνεχώς. Μην ανησυχείς γιατί θεωρείται πολύ φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση.

Κάνε την ώρα του γεύματος μία ευχάριστη διαδικασία. Μην ανησυχείς για το αν θα χυθεί τίποτα. Γελάστε, μιλήστε και κάλεσε ανθρώπους που αγαπάς.

Μικροί στόχοι κάθε ημέρα. Αν βλέπεις ότι έχει θέμα με ένα φαγητό, δώστου το να το γλείψει. Την επόμενη φορά, ίσως δοκιμάσει μία μικρή μπουκιά. Και φυσικά, μην ξεχνάς να το επιδοκιμάζεις.

Ποτέ μην πιέζεις το παιδί να φάει μία συγκεκριμένη τροφή. Ευκαιρίες υπάρχουν.

Αγνόησέ το αν γκρινιάζει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του φαγητού. Η πολλή προσοχή το κάνει να πιστεύει ότι αυτή η συμπεριφορά το βοηθά οπότε και τείνει να την επαναλαμβάνει.

Κάνε το φαγητό παιχνίδι. Γίνε λίγο πιο δημιουργική φτιάχνοντας σαντουιτσάκια σε αστεία σχήματα με ειδικά κουπ πατ ή βάλε το παιδί να κάνει κάτι. Να ανακατέψει τα αυγά για ομελέτα ή τη σαλάτα.

Κλείσε την τηλεόραση για λιγότερη ένταση αλλά και για να μπορεί να επικοινωνεί η οικογένεια.

Θέσε χρονικό όριο. Αν το γεύμα ξεπερνάει τα 20 λεπτά, δεν είναι πλέον ευχάριστο. Αν το παιδί δεν φάει σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, πάρε το φαί και ξανατάισέ το στο επόμενο γεύμα και όχι ενδιάμεσα.