Δεν είναι η πρώτη φορά και προφανώς δεν θα είναι η τελευταία. Εκπρόσωποι των δανειστών ρίχνουν την ευθύνη για την εφαρμογή κάποιων ιδιαίτερα σκληρών και αντιδημοφιλών μέτρων στην κυβέρνηση.

Λένε επί της ουσίας ότι δεν ευθύνονται αυτοί για όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, ότι και η εκάστοτε κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να διαπραγματευτεί, να αλλάξει, να συνδιαμορφώσει πράγματα και καταστάσεις.

Για παράδειγμα αποκαλύφθηκε σήμερα, έπειτα από απάντηση του Πιέρ Μοσκοβισί, ότι ο ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά που είναι σήμερα σε ευνοϊκό καθεστώς, θα αυξηθεί με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο που πλήττονται από την προσφυγική κρίση παρατάθηκε το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Από εκεί και μετά είτε θα αυξηθεί και οι κάτοικοι θα «τσουρουφλιστούν» εν μέσω τουριστικής περιόδου, είτε κάτι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ήταν… κόκκινη γραμμή για τον συνέταιρο στην εξουσία Πάνο Καμμένο. Όμως, έκανε πέτρα την καρδιά του και αποδέχθηκε την αλλαγή στο καθεστώς.

Ο Μοσκοβισί λέει: «Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για την φορολογική πολιτική και για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση». Και συνεχίζει: «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και ότι λαμβάνουν υπόψη τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια».

Με απλά λόγια προτρέπει τον πρωθυπουργό και τον κ. Τσακαλώτο να καταθέσουν προτάσεις ώστε αυτά τα πέντε νησιά να συνεχίσουν να εξαιρούνται. Ένα παράθυρο ευκαιρίας που καλείται να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση. Πώς, όμως, θα το κάνει όταν αυτή κι όχι οι δανειστές επέλεξαν να αυξηθεί ο ΦΠΑ συνολικά στα νησιά;

Εκτός κι αν ο Μοσκοβισί λέει ψέματα, οπότε ας βγει το Μαξίμου να τον διαψεύσει…