Υπάρχει τουλάχιστον ένας ντιζάινερ που πιστεύει πως ό,τι περίπου ήταν για τον 20ό αιώνα η δολοφονία του Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, θα είναι για τον 21ο η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ: ένα σημείο καμπής για την πολιτική, τα κινήματα ή την τέχνη, που θα μελετάται έναν αιώνα μετά.

Υπερβολές; Αυτά πάντως γράφει ο Αβραμ Φίνκελσταϊν, σχεδιαστής και ακτιβιστής του κινήματος κατά του AIDS, στον επίλογο του λευκώματος «Posters for Change – Tear, Paste, Protest» του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Σύμφωνα με τα Νέα είναι μια έκδοση με πενήντα «αφίσες διαμαρτυρίας» εμπνευσμένες όχι από τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, όσο από τα ζητήματα που ο ίδιος εγείρει (ή τους περιορισμούς που επιβάλλει). Οπως εξηγούσε η Τζένιφερ Λίπερτ, διευθύντρια εκδόσεων της Princeton Architectural Press, η ιδέα για το εγχείρημα γεννήθηκε στις εκλογές του 2016, όταν με τους συναδέλφους της αποφάσισαν ότι «κάτι πρέπει να γίνει». Οπλα τους ήταν το ντιζάιν και η τυπογραφία, σκέφτηκαν λοιπόν να οργανώσουν ένα ανοιχτό κάλεσμα για σχεδιασμό πολιτικής αφίσας, να συγκεντρώσουν τις καλύτερες συμμετοχές σε ένα βιβλίο και να χαρίσουν τα έσοδα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Οταν ο κόσμος αποτρελαίνεται, πράγμα που ενίοτε συμβαίνει και που συνέβη πρόσφατα», γράφει στον πρόλογο της έκδοσης, «πρέπει να θυμόμαστε ότι οι φωνές μας έχουν αξία και πρέπει να ακουστούν».

Δέχτηκαν περίπου 800 συμμετοχές από 36 χώρες του κόσμου, που καταπιάνονταν με ζητήματα όπως τα πολιτικά δικαιώματα, η παιδική εργασία, το περιβάλλον, η οπλοκατοχή, η περίθαλψη, το Μεταναστευτικό, τα δικαιώματα των ζώων, η πολιτιστική πολιτική, οι μαζικές φυλακίσεις, τα εκλογικά δικαιώματα ή τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Οι πενήντα αφίσες που προκρίθηκαν, επιλέχθηκαν με κριτήρια την ποιότητα του ντιζάιν, την καθαρότητα του μηνύματος και την ικανότητα να τραβούν την προσοχή, αλλά και αντιπροσωπεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, θεματικές ή σχεδιαστικά στυλ.

in.gr