Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
in.gr

Το φάντασμα της αντιπολιτικής ρίχνει τη σκιά του στη χώρα

Το φάντασμα της αντιπολιτικής ρίχνει τη σκιά του στην πολιτική ζωή της χώρας βάσει και των τελευταίων δημοσκοπικών ευρημάτων. Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9,7 μονάδες με τη διαφορά να παραμένει μεγάλη αλλά να είναι ελαφρώς «ψαλιδισμένη» σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Το φάντασμα της αντιπολιτικής ρίχνει τη σκιά του στην πολιτική ζωή της
χώρας βάσει και των τελευταίων δημοσκοπικών ευρημάτων. Η ΝΔ προηγείται
του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9,7 μονάδες με τη διαφορά να παραμένει μεγάλη αλλά να
είναι ελαφρώς «ψαλιδισμένη» σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος»
όπου παρουσιάστηκε η μεγάλη δημοσκόπηση , η διαφορά είναι μεγάλη αλλά έχει μειωθεί ενώ δεν είναι διασφαλισμένη, σε αυτό το σκηνικό της μεγάλης αμφισβήτησης, με το φάντασμα της αντιπολιτικής να εμποδίζει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis η οποία διεξήχθη σε δείγμα 2.300 ατόμων από 12 έως 23 Φεβρουαρίου, περίοδος όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την ΠΓΔΜ, η τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο και το σκάνδαλο Novartis, πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η ΝΔ με ποσοστό 34,9% έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτη δύναμη έγινε και πάλι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,4% ενώ η δυναμική του Κινήματος Αλλαγής περιορίζεται, με το ποσοστό του από 12% τον περασμένο Δεκέμβριο να γίνεται 8,4%..

Σε αυτό το καθοριστικό δίμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε ελαφρώς, από 24,4% πήγε στο 25,2% ενώ η ΝΔ είχε οριακή πτώση από 35,6% στο 34,9%. Η μόνη που βελτίωσε σημαντικά το ποσοστό της ήταν η ΧΑ, που από 6,5% εκτινάχθηκε στο 9,4%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 7%, η Ενωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Π. Καμμένου με ποσοστό 2,5% μένουν εκτός. Με άλλα λόγια, η επόμενη Βουλή, αν ευνοήσουν οι συνθήκες και τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα δεν επαναχαράξουν τη στρατηγική τους, μπορεί να είναι χειρότερη από τη σημερινή και η επόμενη κυβέρνηση να μην μπορεί να κυβερνήσει σε ένα τόσο υπονομευόμενο περιβάλλον.

Μετρήσιμα ποσοστά σε μικρά κόμματα

Επιπλέον, οι πολίτες με αυθόρμητες απαντήσεις δίνουν μετρήσιμα ποσοστά σε κόμματα όπως η Λαϊκή Ενότητα (Π. Λαφαζάνης -1,9%) εξαιτίας της αντίστασης στους πλειστηριασμούς, η Εθνική Ενότητα (Γ. Καρατζαφέρης, Τ. Μπαλτάκος -1%), Ελληνική Λύση (Κ. Βελόπουλος -1%). Τα ποσοστά μπορεί να είναι μικρά και να μη φαντάζουν απειλητικά, φανερώνουν όμως ότι όσο τα κοινοβουλευτικά κόμματα χρησιμοποιούν τον διχασμό και την πόλωση για να αλληλοεξοντωθούν, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, τόσο εκτρέπουν μερίδα των ψηφοφόρων προς την αντισυστημική σφαίρα, μακριά δηλαδή από την επιρροή τους. Η ενίσχυση της τάσης αυτής πριονίζει το πολιτικό σύστημα και τελικά τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση «ποιο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή;» το 57% απάντησε «κανένα».

Ισχυρό σήμα κινδύνου

Το σήμα κινδύνου είναι ισχυρό, καθώς οι εξελίξεις ενδέχεται να μην είναι ευθύγραμμες. Η αστάθεια στα βόρεια σύνορά μας (Αλβανία, πΓΔΜ) και στα ανατολικά με την Τουρκία να εξάγει την εσωτερική της κρίση, η αβεβαιότητα στην οικονομία, καθώς εκκρεμεί η διαμόρφωση του πλαισίου στο οποίο θα εισέλθει η χώρα μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα αποτελούν τις κορυφές ενός «διαβολικού» τριγώνου που δεν αποκλείεται να θέσει τους προσεχείς μήνες τους πολίτες και τους πολιτικούς ενώπιον θεμελιακών διλημμάτων για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας.

ΠΓΔΜ και Novartis αλλάζουν τα δεδομένα

Το αποτέλεσμα της παράλληλης σύγκρουσης για το Μακεδονικό και τη Novartis ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ισοσκέλισαν τις απώλειές τους. Η κυβέρνηση έχασε από τη διαχείριση στο ονοματολογικό, σημειώνοντας ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά στη Μακεδονία (12,6% – 14,8%) και η αξιωματική αντιπολίτευση επλήγη από τη σκανδαλολογία, καθώς οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από 21% τον Ιανουάριο στο 19%. Η ΝΔ έχει σαφή υπεροχή στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία, που περιλαμβάνει και τη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αττική, η οποία είναι καθοριστική για το προβάδισμά της το σύνολο της χώρας. Αλλωστε στα μεγάλα αστικά κέντρα κατοικούν τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα, που αποτελούν την κύρια δεξαμενή των ψηφοφόρων της, στην πλειονότητά τους ηλικίας από 55-65 ετών και άνω.

Ενισχύθηκε η αντιπολίτευση με την ΠΓΔΜ

˜ Στη μεν υπόθεση του Μακεδονικού το 27% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ενισχύθηκε η αντιπολίτευση και το 11% ότι ενισχύθηκε η κυβέρνηση. Στη δε υπόθεση της Novartis το 33% εκτιμά ότι ενισχύθηκε η κυβέρνηση και το 12% η αντιπολίτευση.
˜
Αν δούμε στην πρόθεση ψήφου ανά περιφέρεια, φαίνεται πως στην ευρύτερη Περιφέρεια Κεντρικής/Δυτικής Μακεδονίας (που περιλαμβάνει και τη Θεσσαλονίκη) η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 13 μονάδες ενώ σε άλλες περιφέρειες της χώρας όπως η Ηπειρος και το Ιόνιο, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, η Πελοπόννησος και η Δ. Ελλάδα, η πρόθεση ψήφου δείχνει τα δύο κόμματα να κινούνται σε απόσταση αναπνοής.

Η ΝΔ συνεχίζει να διαθέτει σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω του σαφούς προβαδίσματος που διαθέτει στην Αττική (Πολεοδομικό συγκρότημα και κυρίως Υπόλοιπο Αττικής), αν και υπάρχουν σημεία που θα έπρεπε να την ανησυχήσουν για τους μελλοντικούς συσχετισμούς. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό η εκτίμηση ψήφου, έστω και οριακά, κινείται σε μονοψήφια απόσταση (34,9% έναντι 25,2%), ενώ και το προβάδισμα του κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα στην «Πρωθυπουργική εικόνα» από τις 13 μονάδες υπέρ του κ. Μητσοτάκη που καταγράφονταν την άνοιξη του 2017 έχει τώρα μειωθεί στις 5 (22% έναντι 18%).

Επίσης, η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ από το μέγιστο των 66 μονάδων διαφοράς που καταγράφονταν τον Ιούνιο του 2017, έχει τώρα μειωθεί σταδιακά στις 43 (64% έναντι 21%).

Ωστόσο, ο συνδυασμός των δύο θεμάτων που κυριάρχησαν στη δημόσια συζήτηση (εθνικά και Novartis) ενίσχυσαν ιδιαίτερα τη ΧΑ η οποία ανέκαμψε ραγδαία και στην εκτίμηση ψήφου επέστρεψε στην τρίτη θέση με εκτίμηση ψήφου 9,4%, σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 6,6% του Ιανουαρίου. Και αυτό όχι μόνο γιατί και στα δύο θέματα φάνηκε να κινείται στην «επιτιθέμενη» πλευρά, αλλά και γιατί επιπλέον το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να είναι σε κρίση και επομένως οι «αντισυστημικές» δυνάμεις είναι καλύτεροι υποδοχείς της δυσαρέσκειας και της μειωμένης πολιτικής εμπιστοσύνης.

Κυρίαρχα θέματα η οικονομία και η ανεργία

Στην κοινωνική ατζέντα λοιπόν τα θέματα που συνεχίζουν να κυριαρχούν είναι η Οικονομία (39% το ποσοστό όσων την ιεραρχούν στην πρώτη θέση) και η Ανεργία (19%). Και η καλή είδηση είναι ότι το οικονομικό κλίμα δείχνει να βελτιώνεται σημαντικά (ο σχετικός δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης ανέκαμψε από το -56 στο -52 και ειδικά το ισοζύγιο εκτίμησης για τις οικονομικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα έχει «εκτιναχθεί» από το -40 του Ιανουαρίου στο -31 τώρα).

Η επίδοση αυτή είναι η καλύτερη των τελευταίων δυόμισι ετών και μας επαναφέρει στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα, στην εποχή του Μαΐου του 2015. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν μπόρεσε να «κεφαλαιοποιήσει» ουσιαστικά αυτές τις θετικές εξελίξεις στο οικονομικό κλίμα, εξαιτίας της δημόσιας συζήτησης που κινήθηκε σε άλλα θέματα και μένει τώρα να φανεί αν αυτή η θετική μεταβολή στο οικονομικό κλίμα θα είναι διατηρήσιμη.

in.gr

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024