Η πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αποδεικνύεται δυσκολότερη από όσο είχαν υπολογίσει οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με το Βήμα το σκάνδαλο της Novartis, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και τα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου ανέδειξαν τις αδυναμίες του εγχειρήματος, με κυριότερη την πολυφωνία του. Μετέβαλαν, παράλληλα, τις ισορροπίες στις σχέσεις κορυφής δημιουργώντας νέα δεδομένα. Συμμαχίες δοκιμάζονται και κάποιες μετατρέπονται σε σχέσεις αντιπαλότητας.

Ζητούμενο η ομαλή πορεία

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία καλείται, τις επόμενες τριάντα ημέρες, να οδηγήσει το Κίνημα Αλλαγής στο συνέδριο με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις και αμέσως μετά να το διατάξει εκλογικά προκειμένου να μην πιαστεί απροετοίμαστο σε ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό του Αλ. Τσίπρα, δεν υποτιμά το μέγεθος των ζητημάτων που έχουν ανακύψει. Θεωρεί όμως ότι δεν συνιστούν πρόβλημα στη δρομολογημένη πορεία ενοποίησης του χώρου, η οποία αποτελεί την πρώτη της προτεραιότητα.

Στο Κίνημα Αλλαγής έχουν στην πρώτη θέση της ατζέντας τους το σκάνδαλο της Novartis, για το οποίο έχει αποφασιστεί η κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και η σφοδρή κριτική στη ΝΔ. Η στάση της κυβέρνησης θα αντιμετωπιστεί στο πνεύμα των τοποθετήσεων του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος επισήμανε ότι «βρισκόμαστε απέναντι στο μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους», αλλά και του Α. Λοβέρδου, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτική αλητεία των πολιτικών μελλοθανάτων», τονίζοντας πως «απέναντί μας θα γνωρίζουμε ότι έχουμε συμμορίτες».

Από τον κ. Τσίπρα θα ζητηθεί, εκτός των άλλων, να κάνει την αυτοκριτική του για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Στον Πρωθυπουργό θα καταλογιστεί επίσης «βαθιά υποκριτική στάση», αφού «δεν αποδέχεται Προκαταρκτική για την εξέταση των ευθυνών των υπουργών του, οι οποίοι το 2015 ξέχασαν να εκδώσουν δελτίο τιμών φαρμάκων, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων». Σφοδρή κριτική θα ασκηθεί και για την πολιτική της ΝΔ στο φάρμακο. Συγκεκριμένα, αναμένεται να μπουν στο κάδρο οι κυβερνήσεις Καραμανλή που εκτόξευσαν τη φαρμακευτική δαπάνη, με την επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τη διερεύνηση των ευθυνών εκείνης της περιόδου.

in.gr