«Ανακατεύει» τμήματα και επιστήμες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου
παραμονές των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθώς επίκειται η ένταξη των
τμημάτων του νεοσύστατου πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο μηχανογραφικό
ενώ ταυτόχρονα έχει προαναγγείλει και ίδρυση νέων σχολών στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ»
οι διαδικασίες που προηγούνται των Πανελλαδικών μοιάζουν αυτή τη στιγμή στον «αέρα» και κανείς δεν ξέρει πώς θα επηρεαστεί φέτος ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας από την ίδρυση ενός νέου πανεπιστημίου.

Την ίδια στιγμή όμως, το υπουργείο Παιδείας εντείνει την ανησυχία των μαθητών λυκείου με συνεχείς αναφορές στην ανάγκη για νέο εξεταστικό σύστημα αλλά και πληροφορίες περί ίδρυσης νέων πανεπιστημιακών τμημάτων ή συγχωνεύσεις άλλων που αλλάζουν την εικόνα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Εντυπωσιακό είναι ότι την περίοδο που οι νέοι προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του καλοκαιριού και την επιλογή σπουδών, ο υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την ίδρυση νέου Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (που δέχτηκε να συνεργαστεί με το ΤΕΙ Ηπείρου), νέας Νοσηλευτικής Σχολής στο ίδρυμα, νέας Νομικής Σχολής στην Κρήτη ή την Πάτρα…

Τι αλλάζει με τα Παιδαγωγικά τμήματα

Πάντως, οι Πανελλαδικές του 2018 θα έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτές των δύο προηγούμενων ετών. Τα Επιστημονικά Πεδία από πέντε έγιναν τέσσερα καθώς οι Παιδαγωγικές Σχολές είναι πλέον κοινά τμήματα όλων των υπολοίπων Πεδίων. Οπως δηλώνει δε στα «ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας, «η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει μια μικρή άνοδο των βάσεων σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα της Δημοτικής Εκπαίδευσης και της Προσχολικής Αγωγής ως συνέπεια της αυξημένης ζήτησης ιδίως από τον Προσανατολισμό των Ανθρωπιστικών Σπουδών». Η κατάργηση του ανεξάρτητου Επιστημονικού Πεδίου των Παιδαγωγικών Σχολών αφαίρεσε μάλιστα από τον πίνακα των εξεταζομένων μαθημάτων τα Μαθηματικά και την Ιστορία Γενικής Παιδείας.

Οι φετινές αλλαγές στις απολυτήριες εξετάσεις

Οπως εξηγεί ο κ. Χατζητέγας, μια άλλη σημαντική εξέλιξη στο εξεταστικό τοπίο του 2018 είναι η θεαματική μείωση του αριθμού των εξεταζομένων μαθημάτων των απολυτηρίων της Γ’ Λυκείου από δεκατέσσερα σε τέσσερα. Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς η περυσινή εμπειρία έδειξε ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έφταναν στις Πανελλαδικές του Ιουνίου ύστερα από έναν μαραθώνιο ανούσιων ενδοσχολικών δοκιμασιών. Η αλλαγή αυτή θα δώσει την ευκαιρία μιας μικρής παράτασης και του διδακτικού χρόνου σε όλες τις λυκειακές τάξεις.

Φέτος, αναμένεται οι ενδοσχολικές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου και οι πανελλαδικές δοκιμασίες το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Μια εξεταστική καινοτομία η οποία φαίνεται ότι τελικά θα επικρατήσει είναι η συνεξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας η οποία θα ισχύσει φέτος για τους μαθητές του ΕΠΑΛ, ενώ έχει ήδη καθιερωθεί και στο γυμνάσιο.

in.gr