Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται παράγοντες της αγοράς και αναλυτές διεθνών τραπεζών σχετικά με τις επιδόσεις των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών στα επικείμενα stress tests (τεστ αντοχής), τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινώσει η ΕΚΤ τον Μάιο.

Το 2015 προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 11 δισ. ευρώ, όμως τώρα, με την οικονομία σε καλύτερο βηματισμό και τους δείκτες κεφαλαίων CET1 περίπου 500 μονάδες βάσης υψηλότερα, δεν αναμένεται τα αποτελέσματα να αποτελέσουν καταλύτη για περισσότερα κεφάλαια, εκτίμησε η Morgan Stanley.

Οι παραδοχές του stress test είναι σκληρότερες από αυτές του 2015, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον κλάδο, εκτίμησε και η HSBC. Καθώς το βασικό σενάριο διαμορφώνεται πάντα με βάση τις επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις, η «σκληρότητα» του stress test αφορά το κατά πόσο η πραγματικότητα θα μπορούσε να ξεπεράσει το δυσμενές σενάριο.

Για τη Wood, οι παραδοχές από τις τράπεζες για το ΑΕΠ και την ανεργία στο δυσμενές σενάριο είναι ηπιότερες από την αντίστοιχη άσκηση του 2015. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, η πτώση στις τιμές real estate στο δυσμενές σενάριο εμφανίζεται αρκετά έντονη, ακόμη και σε σχέση με το stress test του 2015. Ο οίκος διατηρεί την εκτίμηση ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα επιβιώσουν από τα stress tests χωρίς κεφαλαιακές ενέργειες.

Διαβάστε επίσης:

in.gr