Στην τελική ευθεία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Μετά το Eurogroup που έδωσε το πράσινο φως για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την αναβάθμιση από την S&P οι αρμόδιοι παράγοντες σταθμίζουν τα νέα δεδομένα.

Η γερμανική Handelsblatt αναφέρεται στις προσδοκίες για επιστροφή της χώρας στις αγορές τις επόμενες μέρες με την πώληση 7ετούς ομολόγου μετά την έκδοση του 5ετούς τον περασμένο Ιούλιο.

Τις επόμενες ημέρες η χώρα θα βγει εκ νέου στις αγορές με την έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 3 δισ. ευρώ. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ψάχνει ένα επιτόκιο όσο το δυνατόν χαμηλότερα από το όριο του 4%, προκειμένου να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευνοϊκή συγκυρία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,65%, όταν η Ιταλία και η Πορτογαλία δανείζονται με επιτόκιο κοντά στο 2%. Βέβαια, μένει να φανεί κατά πόσο αυτό το επιτόκιο θα επαληθευτεί και σε «πραγματικές συνθήκες».

Η έκδοση του ομολόγου θα προηγηθεί της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης και της εκταμίευσης των 5,7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάτι που σημαίνει ότι στην ελληνική οικονομία θα γίνει ένεση ρευστότητας της τάξεως των 8,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί κοντά στο 5% του ΑΕΠ.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζουν ότι αυτή η εκταμίευση της δόσης από τον ESM και έκδοση του ομολόγου των 3 δισ. ευρώ ενδέχεται να φέρει άλλη μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ξένο οίκο. Μέσα στον Φεβρουάριο είναι η σειρά του οίκου Fitch να κάνει τη δική του αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης:

in.gr