Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα μωρά σηκώνουν ένα τεράστιο «βιο-σύννεφο» όταν μπουσουλάνε

Τα μωρά σηκώνουν ένα τεράστιο «βιο-σύννεφο» όταν μπουσουλάνε

Εισπνέουν τέσσερις φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βακτηρίων, σκόνης, γύρης, σπορίων μυκήτων και δερματικών κυττάρων σε σύγκριση με έναν ενήλικο που περπατά στο δωμάτιο

Όταν τα μωρά μπουσουλάνε, η κίνησή τους στο πάτωμα, ιδίως όταν υπάρχει στρωμένο χαλί, σηκώνει ένα «σύννεφο» γεμάτο σκόνη, δερματικά κύτταρα, βακτήρια, γύρη και σπόρια μυκήτων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology». Τα βρέφη εισπνέουν μάλιστα δόση αυτού του «βιο-σύννεφου» τέσσερις φορές υψηλότερη (ανά κιλό σωματικού βάρους) σε σύγκριση με εκείνη που θα εισέπνεε ένας ενήλικος που θα περπατούσε στο ίδιο δωμάτιο.

Τα πλεονεκτήματα της έκθεσης στο «βιο-σύννεφο»

Και μπορεί αυτή η εικόνα να μοιάζει άκρως ανησυχητική, ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Περντιού των ΗΠΑ, Μπράντον Μπουρ δεν μεταφράζεται απαραιτήτως σε κάτι κακό για τον βρεφικό οργανισμό. «Θέλαμε να δούμε ποιο είναι το βιολογικό υλικό που εισπνέουν τα βρέφη, κυρίως κατά το πρώτο έτος ζωής τους, όταν μπουσουλάνε. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μικρόβια και αλλεργιογόνα στη συγκεκριμένη φάση της ζωής παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στην προστασία από το άσθμα και τις αλλεργικές νόσους» σημειώνει ο δρ Μπουρ και προσθέτει: «Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μεγάλες συγκεντρώσεις πληθώρας βιολογικών υλικών μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης άσθματος και αλλεργιών αργότερα στη ζωή».

Σημειώνεται ότι προηγούμενες έρευνες έχουν προσδιορίσει πόση σκόνη και βιολογικά υλικά «σηκώνει» ένας ενήλικος όταν περπατά σε ένα δωμάτιο, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μελέτη διερευνά το «βιολογικό σύννεφο» που δημιουργείται όταν τα μωρά μπουσουλάνε.

Τα μόνα θηλαστικά που αργούν να περπατήσουν

Τα… ανθρώπινα μωρά είναι τα μόνα θηλαστικά που δεν περπατούν αμέσως μετά τη γέννησή τους. Οι ελέφαντες, οι καμηλοπαρδάλεις, τα άλογα κάνουν τα πρώτα τους βήματα πολύ σύντομα μετά τη στιγμή που έρχονται στον κόσμο. Στον άνθρωπο όμως απαιτούνται πολλοί μήνες προτού συμβεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα ο ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Τρέισερ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο έχει υποστηρίξει βασιζόμενος σε μελέτες σε ιθαγενείς, ότι το μπουσούλημα δεν είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον επιστήμονα, έγινε διαδεδομένο μόνο όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν σε σπίτια με ξύλινα πατώματα.

Καθώς τα μωρά μπουσουλάνε, οι κινήσεις τους οδηγούν περισσότερα σωματίδια από το πάτωμα στον αέρα. Με δεδομένο ότι το στόμα και τα ρουθούνια τους βρίσκονται πολύ κοντά στο πάτωμα όπου οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων είναι μεγαλύτερες, είναι επόμενο ότι εισπνέουν πολύ περισσότερα σωματίδια από έναν ενήλικο που περπατά.

Το ρομποτικό μωρό

Προκειμένου να διεξαγάγουν τη μελέτη τους οι ερευνητές δημιούργησαν ένα ρομποτικό μωρό και το έβαλαν να μπουσουλάει σε χαλιά που είχαν πάρει από σπίτια. Στη συνέχεια μέτρησαν και ανέλυσαν τα σωματίδια που εκλύθηκαν στον αέρα και εισπνεύστηκαν από τα… φίλτρα του ρομπότ-βρέφους. Ο δρ Μπουρ εξηγεί ότι η ομάδα του χρησιμοποίησε ειδικά όργανα με λέιζερ ώστε να κάνει τα βιολογικά υλικά να «λάμπουν». «Τα περισσότερα βακτηριακά κύτταρα, τα σπόρια των μυκήτων και τα σωματίδια της γύρης φθορίζουν, και έτσι μπορούμε να τα διαχωρίσουμε με αξιόπιστο τρόπο από τα μη βιολογικά υλικά στον αέρα. Συνεργαστήκαμε επίσης με μικροβιολόγους του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Φινλανδίας οι οποίοι διεξήγαγαν αναλύσεις DNA των μικροβίων που συλλέξαμε στα φίλτρα του ρομποτικού μωρού».

Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι συγκεντρώσεις σωματιδίων γύρω από ένα μωρό που μπουσουλά στο πάτωμα μπορεί να είναι ως και 20 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που υπάρχουν σε μεγαλύτερο ύψος μέσα σε ένα δωμάτιο.

Βρέφη ευάλωτα στην «καταιγίδα σκόνης»

Επιπροσθέτως, ο οργανισμός των βρεφών δεν είναι τόσο ικανός όσο εκείνος των ενηλίκων στο να μπλοκάρει αυτή την «καταιγίδα σκόνης» υπογραμμίζει ο δρ Μπουρ. «Σε έναν ενήλικο, ένα σημαντικό μέρος αυτών των σωματιδίων απομακρύνεται από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, τα ρουθούνια και τον λαιμό. Τα μωρά όμως, που αναπνέουν συχνότερα με το στόμα, μεταφέρουν μεγάλο μέρος των σωματιδίων στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημά τους, στην τραχεία, τους βρόγχους και τους πνεύμονες. Τα σωματίδια φθάνουν τελικώς στις πιο βαθιές περιοχές των πνευμόνων».

Αυτό βέβαια μπορεί να έχει και τη θετική πλευρά του καθώς ενισχύει τη γνωστή πλέον «υπόθεση της υγιεινής», σύμφωνα με την οποία όταν τα βρέφη εκτίθενται σε μεγάλη ποικιλία μικροβίων, εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης άσθματος και αλλεργιών αργότερα στη ζωή τους.

Θεοδώρα Τσώλη

in.gr

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024