Μια νέα πειραματική συσκευή που σχεδίασαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ υπόσχεται να δώσει ανακουφίσει τα άτομα που υποφέρουν από ακουστικές εμβοές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Η πειραματική συσκευή με απόλυτα συγχρονισμένη διέγερση ήχου και δέρματος στοχεύει τη δραστηριότητα των νεύρων στον εγκέφαλο. Οι προκαταρκτικές δοκιμές έδειξαν ότι δάμασε τους ενοχλητικούς ήχους που άκουγαν τα πειραματόζωα και βελτίωσε την ποιότητα ζωή 20 ανθρώπων με εμβοές.

«Οι μελέτες στα πειραματόζωα μας βοήθησαν να εντοπίσουμε συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο, τα ατρακτοειδή κύτταρα, που πυροδοτούν ανύπαρκτους ήχους στον υπόλοιπο εγκέφαλο», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Σουζαν Σορ.

Και συμπληρώνει ότι, στα άτομα με εμβοές τα ατρακτοειδή κύτταρα αυξάνουν τη δραστηριότητά τους όπως και στην περίπτωση του πραγματικού ήχου. Τα σήματα αυτά μεταδίδονται στο ακουστικό τμήμα του εγκεφάλου και ερμηνεύονται ως ήχοι όταν δεν υπάρχει ηχητικός διεγέρτης.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα ατρακτοειδή κύτταρα μπορούν να ελεγχθούν με τον συνδυασμό ήχων και ήπιας νευροδιέγερσης του δέρματος.

Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν κατ’ οίκον την συσκευή για 30 λεπτά καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες. Μετά την πρώτη εβδομάδα, η εμβοή επέστρεψε αλλά η βελτίωση στην ποιότητα ζωής διήρκεσε για ακρετές εβδομάδες, καθώς οι ασθενείς ανέφεραν ότι είχε μειωθεί η ένταση της εμβοής.

Στόχος των ειδικών είναι να βελτιώσουν περισσότερο τη συσκευή προτού τεθεί σε ευρεία χρήση. Νέα κλινική δοκιμή προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός του έτους. Άγνωστο ωστόσο παραμένει το τελικό θεραπευτικό κόστος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr