Εμβληματικό χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για την διαμεσολάβηση ο υπουργός Δικαιοσύνης, στον απόηχο των αντιδράσεων των δικαστών, οι οποίοι διαμαρτύρονται, κάνοντας λόγο για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης.

Δυο είναι οι στόχοι του σχεδίου νόμου, με το οποίο επιχειρείται η μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης:

  • η αποφόρτιση των δικαστηρίων από ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστηρίων
  • και η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιόσυνης, «όταν οι διάδικοι φθάνουν ενώπιον των δικαστηρίων, πάντοτε μένει ένα δηλητήριο διαφοράς».

Η διαμεσολάβηση επιχειρεί να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση, με την Ελλάδα να σχεδιάζει και να προωθεί ένα μέτρο, το οποίο υφίσταται ως πρακτική σε όλη την Ευρώπη.

Δηλαδή, τα δύο μέρη, να κάθονται σε ένα τραπέζι και με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή να προσπαθούν να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση, που θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές.

Μάλιστα με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική παραπομπή στη διαμεσολάβηση για κάποιες διαφορές, και εάν δεν βρεθεί λύση, τότε η υπόθεση θα μεταφέρεται στα δικαστήρια.

Το σχέδιο νόμου, αναμένεται μάλιστα να περάσει σύντομα από την Βουλή, και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου, ενόψει της αξιολόγησης της χώρας μας στις 22 του μηνός, στο επικείμενο Εurogroup.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr