Η γονιδιακή έκφραση σε συγκεκριμένα γονίδια και σε συγεκριμένες περιοχές μπορεί να αποτελέσει μια πιο εύστοχη, νευροπροστατευτική προσέγγιση από τις υπάρχουσες θεραπείες των νευρολογικών παθήσεων.

Ειδικά στην περίπτωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, η αύξηση στη γονιδιακή έκφραση της σύνθεσης της χοληστερόλης στα αστροκύτταρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την αποκατάσταση των νεύρων που παίζουν ρόλο στη βάδιση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), υποστηρίζουν ότι οι μηχανισμοί πίσω από κάθε αναπηρία διαφέρουν και οι νευροπροστατευτικές θεραπείες που στοχεύουν κάθε αναπηρία ξεχωριστά ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικές από τις γενικές.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα αστροκύτταρα, έναν τύπο εγκεφαλικών κυττάρων που ενεργοποιούνται στην πολλαπλή σκλήρυνση και παίζουν αρκετούς σημαντικούς ρόλους στη νόσο. Εξέτασαν, λοιπόν, την γονιδιακή έκφραση στα αστροκύτταρα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος.

Μελετώντας ζωικά μοντέλα της πολλαπλής σκλήρυνσης, οι ειδικοί μελέτησαν αστροκύτταρα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη βάδιση, την όραση ή τη γνωστικότητα. Συνέκριναν τις αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση μεταξύ των περιοχών που αντιστοιχούν σε διαφορετικές αναπηρίες.

Στην σπονδυλική στήλη, μια περιοχή καίριας σημασία για τη βάδιση, εντόπισαν μείωση στην έκφραση των γονιδίων σύνθεσης της χοληστερόλης. Η χοληστερόλη δεν περνάει από το αίμα στον εγκέφαλο, αλλά παράγεται στα αστροκύτταρα και παίζει ρόλο στη δημιουργία της μυελίνης, το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων και των συνάψεων.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ενώ η φλεγμονή προκαλεί απώλεια της μυελίνης και των συνάψεων, η μείωση στην γονιδιακή έκφραση της σύνθεσης της χοληστερόλης στα αστροκύτταρα είναι αυτή που εξηγεί γιατί δεν αποκαθίστανται οι αλλοιώσεις στην πολλαπλή σκλήρυνση. Χορήγησαν, λοιπόν, σε ποντίκια με πολλαπλή σκλήρυνση μια δραστική ουσία που αύξησε τη γονιδιακή έκφραση της σύνθεσης της χοληστερόλης και αυτό συντέλεσε σε βελτίωση της ικανότητας βάδισης.

«Η παρατήρηση αυτή αποτελεί μια νέα στρατηγική για την ανακάλυψη νευροπροστατευτικών θεραπειών για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, που όμως θα είναι κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες κάθε μεμονωμένης αναπηρίας», εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr