Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο μοιάζει να οδηγείται η πολιτική κατάσταση στην Καταλονία, με τις φθινοπωρινές ημέρες αγωνίας να επαναλαμβάνονται. Ερμηνεύοντας κανείς τα εκλογικά αποτελέσματα, ένα 24ωρο μετά την αναμέτρηση, θα μπορούσε να πει ότι η ψήφος δεν λειτούργησε τιμωρητικά για την Ισπανία, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 το οποίο προβλέπει την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας.

Απέναντι σε μια πρωτοφανή κρίση βρέθηκαν οι Kαταλανοί, όταν χιλιάδες εταιρείες άρχισαν να απομακρύνουν την έδρα τους από την περιοχή και οι αναλήψεις από τα ATM ήταν απρόσμενα μεγάλες. Tότε τα αποσχιστικά κόμματα έχασαν σημαντικό έδαφος, ενώ δημιουργήθηκε ιδεολογικό ρήγμα στην τοπική κοινωνία.

Από τη μια πλευρά, οι υποστηρικτές του «ναι» στην ανεξαρτησία κατηγορούσαν για φασισμό όσους συμπαρατάσσονταν με το αντίπαλο στρατόπεδο και από την άλλη οι ενωτικοί εξέφραζαν επιφυλάξεις για την επόμενη ημέρα σε μια ανεξάρτητη Καταλονία.

Αρκετοί οικονομολόγοι, την περίοδο εκείνη, μιλούσαν για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε η απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, ενώ η Κομισιόν έθετε το θέμα των νέων ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναφορικά με την ΕΕ.

Ο διχασμός εντάθηκε και όταν η ισπανική Δικαιοσύνη αποφάσισε να προφυλακίσει οκτώ πρώην υπουργούς της καταλινικής κυβέρνησης. Οι διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη ήταν ογκώδεις, με χιλιάδες κατοίκους να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας.

Οι ενωτικοί δεν εξέφραζαν ανοιχτά τη θέση τους σε ένα πολωμένο κλίμα. Οι κινήσεις του Πουτζδεμόντ, παράλληλα, ενέπνεαν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία παρά τον πανηγυρικό τόνο που κατά καιρούς υιοθετούσε για να στείλει μηνύματα υπέρ της απόσχισης.

Η πολιτική του Πουτζδεμόντ, όπως φάνηκε, επικρίθηκε από τους ψηφοφόρους οι οποίοι τον έθεσαν στη δεύτερη θέση πίσω από τους Ciudadanos με επικεφαλής την 36χρονη Ινές Αριμάδας.

Ανατρεπτική πρωτιά θεωρήθηκε εκείνη της Αριμάδας αφού δύσκολα θα προέβλεπε κανείς πριν από μερικές εβδομάδες ότι η συγκεκριμένη υποψήφια θα αναδειχθεί στην πρώτη θέση. Τόσο οι τοποθετήσεις όσο και η δράση της πρωταγωνιστούν συχνά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία, η έκβαση των εκλογών της 21ης Δεκεμρίου θεωρείται από τις πιο ανατρεπτικές.

Τα εκλογικά αποτελέσματα μαρτυρούν τον φόβο των Καταλανών απέναντι στην έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στο οποίο θα απουσιάζει το plan b. Οι εξέλίξεις που ακολούθησαν του δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου δημιούργησαν διάχυτο κλίμα ανησυχίας σε ολόκληρη την Ισπανία.

Τα επεισόδια βίας, την ημέρα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, ναι μεν προκάλεσαν την οργή Καταλανών όμως οι ψηφοφόροι δεν λειτούργησαν, σε μεγάλο βαθμό, με το συναίσθημα της εκδίκησης απέναντι στην Ισπανία.

Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, όπως φαίνεται, προκρίνει την πολιτική που θα διασφαλίζει την ασφάλεια της Καταλονίας χωρίς όμως να παγώνει το θέμα της ανεξαρτησίας. Ο διάλογος ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη αλλά και ένα βιώσιμο σχέδιο για μια ανεξάρτητη Καταλονία βρίσκουν απήχηση στους περισσότερους ψηφοφόρους.

Το κόμμα των Ciudadanos δεν εξασφαλίζει τον αριθμό εκείνο των εδρών (68) που θα του χαρίσει την αυτοδυναμία. Αντίθετα τα αυτονομιστικά κόμματα, εάν συναθροιστούν, θα έχουν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν, αφού κατέχουν την πλειοψηφία στη Βουλή.

Σχεδιάγραμμα με τις έδρες που καταλαμβάνει κάθε καταλανικό κόμμα στο Κοινοβούλιο:


Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr