Τέσσερις λίστες με 2.158 υποθέσεις φοροδιαφυγής χωρίς ονόματα και ΑΦΜ και άλλη μια με 44 υποθέσεις επιχειρήσεων και φορολογούμενων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2018 εκπληρώνοντας τη μνημονιακή της υποχρέωση.

Ολες οι υποθέσεις είναι παλιές αλλά οι φόροι και τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν το 2016. Στις υποθέσεις φοροδιαφυγής φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και σε αυτές του λαθρεμπορίου τα 350 εκατ. Πόσα απ’ αυτά εισπράχθηκαν; Αγνωστο, για λόγους που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να γνωρίζει.

Το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε ξανά να εμφανίσει στους τεράστιους καταλόγους με τους ελέγχους, τις παραβάσεις, τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, τα έσοδα που μπήκαν τελικά στα κρατικά ταμεία.

Φόροι και πρόστιμα επιβάλλονται σωρηδόν στους παραβάτες τα οποία είτε μένουν απλήρωτα και καταλήγουν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είτε οι φορολογούμενοι τα αμφισβητούν προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, με τις υποθέσεις να λιμνάζουν για πολλά χρόνια και το Δημόσιο να μη βάζει στα ταμεία του ούτε τα μισά από αυτά που έχει επιβάλει.

Ενδεικτικό της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή είναι ότι από τις περιβόητες λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και εμβάσματα έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ. Κι όμως, κυβερνητικά στελέχη λίγες ημέρες μετά τις εκλογές τον Γενάρη του 2015 και την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαβεβαίωναν ότι μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου έτους θα έφερναν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,5 δισ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στα Νέα

in.gr