Κλήση από εισαγγελέα δέχτηκαν οι εκπρόσωποι των Οδοντιατρικών Σχολών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αποχής που πραγματοποιούν απο τα καθήκοντα τους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το θέμα της εισαγγελικής κλήσης αφορούσε την απεργία που πραγματοποιούν, από 9 Σεπτεμβρίου, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι της Οδοντιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και της αποχής-απεργίας των μελών της αντίστοιχης σχολής του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης. Η Οδοντιατρική Σχολή Αθήνας μάλιστα έχει παρατείνει τις κινητοποιήσεις της ως τις 30 του μήνα.

Οι καθηγητές ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης μετέβησαν και κατέθεσαν στον εισαγγελέα, καθώς έγιναν προφορικά παράπονα απο γονείς φοιτητών ότι από τη συνεχιζόμενη απεργία-αποχή θα χαθεί το εξάμηνο τους. Επίσημη επώνυμη καταγγελία ωστόσο δεν υπάρχει, αν και το θέμα προκάλεσε ανησυχία στους πανεπιστημιακούς κύκλους.

Οι κινητοποιήσεις των οδοντιάτρων γίνονται κυρίως γιατί ζητείται απο το κράτος αναδρομικά η καταβολή του 15% των ακαθάριστων εισοδημάτων τους από όσους έχουν ιατρείο εκτός πανεπιστημίου, κάτι που προβλέπεται άλλωστε από το νόμο. Ωστόσο οι οδοντίατροι είχαν προσφύγει στο παρελθόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα, κάτι που τελεσιδίκησε πρόσφατα σε βάρος τους καλώντας τους να καταβάλλουν αναδρομικά όλα τα ποσά που δεν κατέβαλλαν εν αναμονή της απόφασης.

“Δεν ζητούμε να μην πληρώσουμε αλλά ζητούμε να μας χορηγηθεί δυνατότητα περαίωσης, δηλαδή εξόφλησης για τα αναδρομικά από το 1999, πληρώνοντας 20%, όπως και οι συνάδελφοί μας στο Πανεπιστήμιο (νομικοί, μηχανικοί, γιατροί και λίγοι οδοντίατροι που μετέχουν σε εταιρείες) που προβλέπεται από τον Νόμο Γαβρόγλου που ψηφίσθηκε τον Αύγουστο» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι οδοντίατροι.

Όπως αναφέρουν ωστόσο οι καθηγητές της Οδοντιατρικής Θεσσαλονίκης:

-Το Οδοντιατρικό Τμήμα, αν και δημόσιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα με υψηλή βαθμολογία εισόδου κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων, έχει ελάχιστη κρατική επιχορήγηση τα τελευταία χρόνια.

-Παρά τις δύσκολες παραπάνω συνθήκες και την δραματική ελάττωση του προσωπικού (μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται αλλά δεν αντικαθίστανται με νέες προσλήψεις) η επιλογή τους ήταν να κρατήσουν ένα υψηλό και σύγχρονο επίπεδο προσφερόμενης θεωρητικής γνώσης και κλινικής εξάσκησης των φοιτητών.
«Σαφέστατα προβληματιζόμαστε πολύ έντονα και έχουμε συναισθηματικά διλήμματα απέναντι σε σας και στις οικογένειες σας πριν τη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, ως δάσκαλοι που έχουμε καθημερινή επαφή μαζί σας ,έχουμε την πεποίθηση ότι αντιλαμβάνεστε την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί χωρίς να είμαστε υπεύθυνοι» αναφέρουν σε σημείωμα προς τους φοιτητές τους.

in.gr