Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κυρ.Μητσοτάκης: Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη

Κυρ.Μητσοτάκης: Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη

Αιχμές για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δ.Αττική άφησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας στο 5ο Προσυνέδριο του κόμματος. «Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη» ανέφερε, τονίζοντας πως ανακύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε το σχέδιο του για την έξοδο της χώρας από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει, καταθέτοντας συγκεκριμένες «κοστολογημένες δράσεις» σε όλους τους τομείς.

Αιχμές για τις καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Αττική άφησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας στο 5ο Προσυνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στη Λάρισα. «Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ανακύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε το σχέδιο του για την έξοδο της χώρας από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει, καταθέτοντας συγκεκριμένες «κοστολογημένες δράσεις» σε όλους τους τομείς.

«Γιατί, ναι, η Νέα Δημοκρατία θα είναι η δύναμη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από αυτό το αδιέξοδο που δυστυχώς έχουμε περιέλθει» τόνισε και πρόσθεσε «Θα το κάνουμε όχι μόνο στα λόγια. Θα το κάνουμε με πρόγραμμα, με σχέδιο, με κοστολογημένες δράσεις σε όλους τους τομείς της πολιτικής δράσης που μας αφορούν. Το έχουμε κάνει στα 4 Προσυνέδρια μέχρι σήμερα και αυτό κάναμε και σήμερα. Αυτό θα κάνουμε και στα υπόλοιπα Προσυνέδρια και αυτό θα κάνουμε και στο Τακτικό μας Συνέδριο, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, που θα σηματοδοτήσει την επισημοποίηση του Προγράμματός μας και τολμώ να πω την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Γιατί θα είμαστε έτοιμοι όποτε γίνουν εκλογές να οδηγήσουμε την μεγάλη μας Παράταξη πάλι σε μια μεγάλη εκλογική νίκη».

«Κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη»

Με τον αριθμό των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες να έχει ήδη ανέβει στους 19 ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε φυσικά την ομιλία του αναφερόμενος στο ζήτημα. Εκφράζοντας για άλλη μια φορά τασυλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και αμέριστη στήριξή σε όλους τους συμπολίτες στη Δυτική Αττική, στη Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο, επανέλαβε όπως και στην πρώτη δήλωσή του μετά τα θλιβερά γεγονότα ότι «εμείς δεν είμαστε στην κατηγορία αυτών που με αφορμή μια μεγάλη εθνική τραγωδία θα σηκωθούμε όρθιοι να κουνήσουμε το δάχτυλο, δε θα καταγγείλουμε αβασάνιστα τους κυβερνητικούς για τις ευθύνες που έχουν».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ανεβάζοντας του τόνους, όσο περνάει ο καιρός «αρχίζουν και ανακύπτουν μια σειρά από ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν το συντομότερο δυνατόν και να αποδοθούν ευθύνες επιχειρησιακές και πολιτικές εκεί που πρέπει».

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα: Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν εντός του χρονοδιαγράμματος που έθετε η ευρωπαϊκή οδηγία τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών; Δυόμισι χρόνια είχε η σημερινή Κυβέρνηση να τα ολοκληρώσει, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα σχέδια αυτά στην πλήρη τους ανάπτυξη θα μπορούσαν εύκολα να μας υποδείξουν τις περιοχές εκείνες στις οποίες απειλούνται περισσότερο από τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους.»

» Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν δρομολόγησε μια σειρά από σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα – γνωστά εδώ και καιρό – όταν υπήρχαν οι πόροι εγγεγραμμένοι και ήταν ολοκληρωμένες οι μελέτες;»

» Τρίτο ερώτημα: Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα συγκράτησης των εδαφών στο όρος Πατέρα, το οποίο είναι πάνω από τη Μάνδρα. Καμένο βουνό πολλές φορές. Γνωρίζουμε πολύ καλά – όσοι ασχολούμαστε με τα περιβαλλοντικά ζητήματα – ότι το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να κάνεις είναι να συγκρατήσεις τα εδάφη, όχι απλά για να βοηθήσεις τα βουνά να αναδασωθούν, αλλά για να αποφύγεις ακριβώς τέτοιου είδους πλημμυρικά φαινόμενα.»

» Τι έκανε ακριβώς η Πολιτική Προστασία; Γιατί φτάσαμε να θρηνήσουμε 19 θύματα για μια κακοκαιρία η οποία είχε προβλεφθεί και ως προς τα τοπικά της χαρακτηριστικά και ως προς την έντασή της; Και άλλες φορές έβρεξε δυνατά στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά δυστυχώς θρηνήσαμε 19 θύματα. Τι ακριβώς πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι γι’ αυτό ακριβώς που πραγματικά συνέβη;»

Εξαπολύοντας δε επίθεση προσωπικά και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας, τόνισε ότι από όλες τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα ήταν απών.

«Φοβάμαι ότι κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη και με το να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, μόλις για 10 λεπτά στην περιοχή, χωρίς καν να συζητά με τους κατοίκους, χωρίς καν να μπαίνει στην πόλη της Μάνδρας για να δει το μέγεθος της ζημιάς, για να δείξουν κάποιοι ότι ενδιαφέρονται, δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο σοβαρή πολιτική. Διότι η Κυβέρνηση αυτή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν απόντες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά και από τις υπόλοιπες καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο πρωθυπουργός ήταν απών από τις πυρκαγιές. Επιθεώρησε μόνο – με πολύ μεγάλη καθυστέρηση – από αέρος. Ήταν τελείως απών από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή η οποία έπληξε τον Σαρωνικό – πριν από λίγες εβδομάδες – και η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλη οικονομική, αλλά και οικολογική ζημιά στην ευρύτερη περιοχή».

Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτακης αναφέρθηκε στις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της ΝΔ «ως υπεύθυνης και σοβαρής Αντιπολίτευσης» επαναλαμβάνοντας με έμφαση ότι η ΝΔ «δεν κουνά απλά το δάχτυλο να ζητά παραιτήσεις, αλλά προσπαθούμε και εμείς να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής τραγωδία».

Η αναφορά αυτή του κ. Μητσοτάκη θα έλεγε κανείς ότι δείχνει μια αλλαγή στάσης της ΝΔ σε σχέση τουλάχιστον με αυτή που κράτησε σχετικά με τη ρύπανση του Σαρωνικού, όταν ζητούσε μετ’ επιτάσεως την παραίτηση Κουρουμπλή. Ίσως βέβαια αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι τα θλιβερά γεγονότα στη Δ.Αττική πανθολογουμένως οφείλονται σε διαχρονικά λάθη και τραγικές παραλείψεις που βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών.

«Συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς οι οποίοι πολύ γρήγορα θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα πορίσματα για το τι πήγε στραβά και το τι μπορεί να διορθωθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής. Προτείναμε άμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων, επικοινώνησα προσωπικά με τον κ. Βέμπερ, τον υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, τον κ. Στυλιανίδη, την κυρία Κρέτσου τους δύο συναρμόδιους Επιτρόπους, για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε το αίτημα της χώρας για πρόσβαση σε πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές. Είναι μια δύσκολη, περίπλοκη και γραφειοκρατική υπόθεση η οποία όμως πρέπει να τυγχάνει της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη σήμερα στην Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κινητοποιήσαμε μέσω του οργανωτικού μας μηχανισμού, τους εθελοντές μας, τις Τοπικές μας Οργανώσεις, ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς – στο μέτρο του δυνατού – στην υποστήριξη των ανθρώπων που έχασαν από τη μια στιγμή στην άλλη το βιος τους με συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Αυτά κάναμε εμείς ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τελειώνοντας την αναφορά του στο ζήτημα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επιτεθεί για άλλη μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση που κρατούσε ως αντιπολίτευση.

«Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν αυτή η καταστροφή τύχαινε σε μας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην Αντιπολίτευση. Τι θα έλεγαν και με τι μεγάλη άνεση θα ασκούσαν τη συνηθισμένη κριτική, χωρίς ποτέ μα ποτέ, να καταθέσουν ούτε μια ουσιαστική πρόταση. Οι ευθύνες λοιπόν θα διερευνηθούν, διότι δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση περισσεύουν τα μεγάλα λόγια, οι αλληλοκατηγορίες, αλλά και κάποια θλιβερά επικοινωνιακά σόου τα οποία είδα και σήμερα το πρωί στην τηλεόραση. Αυτό το οποίο λείπει όμως – για άλλη μια φορά – είναι το πολιτικό θάρρος ανάληψης της πολιτικής ευθύνης. Και τα θύματα αυτής της τραγωδίας, αλλά και όλοι όσοι επλήγησαν αξίζουν κάτι καλύτερο, από αυτήν την αντιμετώπιση».

Για Ρουβίκωνα: «Εκλεκτικές συγγένειες με την κυβέρνηση…»

Αναφερόμενος στην εισβολή αντιεξουσιαστών στο Πεντάγωνο την Παρασκευή, «ένα συμβάν το οποίο από μόνο του συνιστά την επιτομή του εξευτελισμού αυτής της Κυβέρνησης» ο κ. Μητσοτάκης είπε «μια εισβολή των γνωστών – αγνώστων, που; Στον χώρο, ο οποίος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ο καλύτερα φυλασσόμενος χώρος στην Ελλάδα: Στο Πεντάγωνο. Μπήκαν, βγήκαν, κανείς δεν τους ρώτησε τι έκαναν, καμία προσαγωγή δεν έγινε».

«Αυτές είναι» υποστήριξε κ. Μητσοτάκης «οι τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ανοχής σε έναν χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός και ο οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτήν την κυβέρνηση. Ένας χώρος που συστηματικά παραβιάζει το νόμο, που προβαίνει στην άσκηση πολιτικής βίας, ο οποίος μέσα από το δημόσιο λόγο εκθειάζει τρομοκράτες και τους χαρακτηρίζει ως ‘επαναστάτες’».

Παράλληλα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως «την επομένη μέρα της εκλογής της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα φαινόμενα τελειώνουν, εδώ και τώρα! Καμία απολύτως ανοχή! Καμία ανοχή σε τέτοιες άθλιες παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες τραυματίζουν την εικόνα της χώρας, υπονομεύουν το Κράτος δικαίου, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Και όταν λέω για ζωές, είμαι πολύ συγκεκριμένος, χθες είχαμε το ανατριχιαστικό συμβάν, δεν ξέρω πόσοι από σας είχατε την ευκαιρία να το δείτε το βίντεο στο διαδίκτυο: Μια γυναίκα η οποία έτυχε να βρεθεί εκεί χτυπήθηκε από μια φωτοβολίδα από πυροσωλήνα, η οποία εκτοξεύτηκε με σκοπό, δεν ξέρω, να τραυματίσει, να σκοτώσει.»

»Ως πότε λοιπόν ακόμα θα κλείνει αυτή η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά τα μάτια σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας; Εμείς δεν θα τα κλείσουμε τα μάτια μας […] Και έχουμε τον τρόπο και τη θέληση να το κάνουμε. Διότι μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η ελληνική Αστυνομία έχει όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και πολλά ακόμη ακόμη. Κάποιοι της δένουν τα χέρια και κάποιοι θέλουν την Ελληνική Αστυνομία απούσα από τα Εξάρχεια και από άλλους χώρους ανομίας. Εμείς λοιπόν αυτό θα το αλλάξουμε, είναι προσωπική δέσμευσή μου, είναι η ελάχιστη δέσμευση σε όλους τους Έλληνες πολίτες».

Οι τρεις πυλώνες της περιφερειακής ανάπτυξης

Προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παλαιότερη ομιλία του από το 2015-2006 στην Αγιά «ως απλός βουλευτής», για να πει ότι από τότε τόνιζε «την ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας του πρωτογενούς τομέα και από μία λογική ενός πρωτογενούς τομέα ο οποίος θα ρίχνει όλο το βάρος στις επιδοτήσεις να πάμε στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων που θα βρουν τη θέση που τους αξίζει στα ράφια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Λυπάμαι, πέρασαν 10 χρόνια από τότε και η συζήτηση αυτή σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιτυχία της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά να ολοκληρώσει και να εγκριθεί από την ΕΕ το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020, με το οποίο «ο πρωτογενής τομέας θα κάνει αυτήν την πολύ σημαντική μετάβαση, η οποία είναι συνθήκη επιβίωσης του πρωτογενούς τομέα και συνολικά της ελληνικής Περιφέρειας».

Χωρίς να παραλείψει την επίθεση στον πρωθυπουργό αναφερόμενος σε όσα υποσχόταν στους αγρότες προεκλογικά (φθηνό πετρέλαιο, μειωμένα τιμολόγια ΔΕΗ, ρύθμιση χρεών, δημόσια αγροτική τράπεζα, αφορολόγητο 12.000 ευρώ κτλ) και στο τι τελικά έγινε, μίλησε για τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος της ΝΔ.

«Δεν μπορούμε να πάμε μακριά αν δεν δημιουργήσουμε ένα καινούριο πλαίσιο για τα συνεργατικά σχήματα και για τις ομάδες παραγωγών. Δεν έχουμε ούτε το μέγεθος, ούτε τη δυνατότητα ο κάθε παραγωγός, ο κάθε αγρότης, ο κάθε κτηνοτρόφος να μπορεί να ανταγωνιστεί μόνος του σε αυτόν τον κόσμο ο οποίος είναι σκληρά ανταγωνιστικός και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που οι πελάτες του εσωτερικού ή του εξωτερικού θέτουν» σημείωσε.

Όπως συμπλήρωσε προς τούτο θα χρησιμοποιηθεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Όχι μόνο τα κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης («τα οποία δυστυχώς λιμνάζουν σήμερα και αυτά μαζί με μια σειρά από καινοτόμες δράσεις»), αλλά και γενναία φορολογικά κίνητρα τα οποία θα ευνοούν τις Ενώσεις παραγωγών.

«Αυτό είναι μονόδρομος. Είναι ο κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας για τον πρωτογενή τομέα και αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τη βιομηχανία τροφίμων, που είναι το επόμενο στάδιο στην εφοδιαστική αλυσίδα, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες καθετοποιημένες μονάδες, που να μπορούν να πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος και λογικά κόστη».

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η Ν.Δ. στηρίζει πλήρως τη διεπαγγελματική για τη φέτα, τονίζοντας πως «πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητα του προϊόντος».

Για τον φόρο στο κρασί είπε ότι η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα καταργηθεί γιατί «δεν απέφερε σχεδόν τίποτα, προσέθεσε μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος κυρίως στους μικρούς παραγωγούς, και γιατί έστρεψε ένα κομμάτι της παραγωγής στη μαύρη οικονομία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ΝΔ θα αλλάξει η δομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας πως «Θα απλοποιηθεί ουσιαστικά ο ρόλος του. Οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι πρέπει να γυρίσουν στα χωράφια και στις φάρμες. Δεν τους θέλουμε μέσα στα γραφεία μόνο και μόνο για να καταγράφουν αιτήσεις και να μην είναι κοντά σε αυτόν που έχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Επισης τόνισε ότι «θα δώσω μεγάλη προσωπική έμφαση σε προγράμματα εκπαίδευσης νέων αγροτών. Έχουμε το λιγότερο εκπαιδευμένο αγροτικό πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με το ζήτημα των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία, σημείωσε ότι γνωρίζει πόσο απασχολεί τους αγρότες το θέμα του Αχελώου. Πρόσθεσε πως τα έργα που πρέπει να γίνουν αφορούν την ολοκλήρωση των έργων στη Μεσοχώρα, του φράγματος στις Συκιές, αλλά και τη μερική λελογισμένη μεταφορά νερού ύψους 250 εκατομμυρίων κυβικών το χρόνο ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τις μελέτες που θα γίνουν σχετικά με τη λεκάνη απορροής του Αχελώου.

Έργα υποδομής

«Όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια φέρουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο Κ.Μητσοτάκης αναλύοντας τον δεύτερο πυλώνα για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους αυτοκινητοδρόμους, αντικρούοντας μάλιστα το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μείωσε το κόστος.

«Τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα και με πολύ χαμηλότερο κόστος, εάν δεν είχε μεσολαβήσει το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, το οποίο έβγαλε όλα τα έργα από τον προγραμματισμό τους. Και κατέληξαν τα έργα αυτά να στοιχίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο 500 εκατομμύρια περισσότερο από ότι θα στοίχιζαν εάν δεν είχε μεσολαβήσει ο κύριος Βαρουφάκης και ο κύριος Τσίπρας. Και έρχεται η Κυβέρνηση και λέει: ‘Μα μου ζητούσαν οι εργολάβοι 1,2 δις και εγώ τους έδωσα μόνο 500, άρα ο Έλληνας φορολογούμενος είναι κερδισμένος’. Όχι φίλες και φίλοι. Ο Έλληνας φορολογούμενος είναι χαμένος κατά 500 εκατομμύρια, διότι αυτό είναι το πρόσθετο κόστος το οποίο πληρώσαμε όλοι μας, όλοι εσείς οι Έλληνες φορολογούμενοι για την καθυστέρηση και την τραγική οικονομική επιβάρυνση, δυστυχώς, την οποία προκάλεσε στη χώρα οι πολιτικές του πρώτου εξαμήνου του 2015».

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό της ΝΔ στον τομέα αυτό είπε ότι είναι απαραίτητος ο κεντρικός σχεδιασμός και ένα εθνικό σχέδιο υποδομών. «Εθνικό σχέδιο υποδομών σημαίνει ότι τα έργα δεν ανακοινώνονται και δεν εξαγγέλλονται απλά σε επίπεδο Υπουργείου αλλά εντάσσονται σε έναν κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό και έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγγελία τους και για την ένταξή τους στο σχεδιασμό την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης».

«Για τα μεγάλα έργα θα είμαστε σύντομα έτοιμοι να εξαγγείλουμε τον κατάλογο των έργων τα οποία θεωρούμε εμείς ότι είναι έργα εθνικής προτεραιότητας. Και για όλα αυτά τα έργα δεν θα τα εξαγγείλουμε απλά αλλά θα είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει απαραίτητη χρηματοδότηση είτε από εθνικούς πόρους, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους είτε με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ότι γίνεται σήμερα» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτά τα έργα. Και ο τρόπος αποπληρωμής αυτών των έργων χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να μεταθέσει ένα βάρος του κόστους από το σήμερα στο αύριο».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στις ψηφιακές υποδομές και τα ψηφιακά δίκτυα, που είναι τα δίκτυα του μέλλοντος. «Σήμερα, συντελείται στον κόσμο μια τεράστια ψηφιακή επανάσταση την οποία για να μπορούμε να την παρακολουθήσουμε πρέπει να έχουμε ψηφιακές υποδομές είτε αυτά είναι δίκτυα ασύρματα, είτε είναι δίκτυα ενσύρματα. Και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επενδύει σημαντικούς πόρους σε αυτά τα δίκτυα χρειάζεται και υποστήριξη κυρίως για να καλυφθεί η περιφερειακή Ελλάδα. Και να καλυφθούν οι απομακρυσμένες περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν αν δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια δίκτυα να βρεθούν σε καθεστώς ψηφιακής φτώχειας και αναλφαβητισμού».

«Με άλλα λόγια, ο κόσμος αλλάζει με φοβερή ταχύτητα. Έρχεται μια ψηφιακή επανάσταση της οποίας τις συνέπειες ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί και πρέπει εμείς, οφείλουμε εμείς να είμαστε στην πρώτη γραμμή, να καταλάβουμε πως θα αλλάξει ο κόσμος σε 5 με 10 χρόνια και να σχεδιάσουμε το μέλλον, όχι με όρους παρελθόντος ούτε με όρους παρόντος, με όρους του πως θα είναι ο κόσμος και η Ελλάδα το 2025 και το 2030» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πώς θα το κάνουμε»

Για το ζήτημα της φορολογίας, επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση των φόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πώς θα το κάνουμε».

Ειδικότερα, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών και τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός δύο ετών.

«Η πρότασή μας επίσης είναι πως από την στιγμή που έχουμε ψηφισμένο αφορολόγητο, το οποίο από το 2020 θα κατέβει κάτω από τα 6.000 ευρώ, να έχουμε έναν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι τις 10.000 για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και αγρότες ύψους 9%.»

» Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία θα το πω για άλλη μία φορά, τη συνοδεύουμε από μία ουσιαστική και αποτελεσματική προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου τομέα και καλύτερης αξιοποίησης των δαπανών που κάνει το Κράτος».

«Η Ελλάδα να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε μια μεγάλη, όπως είπε, προτεραιότητα μιας κυβέρνησης της ΝΔ, λέγοντας πως πρέπει «η Ελλάδα να γίνει ένας διαμετακομιστικός κόμβος».

Όπως ανέφερε, αυτό που πρέπει η χώρα να κάνει είναι όχι μόνο να χρησιμοποιεί τα λιμάνια ως πύλη εισόδου, αλλά να τα χρησιμοποιήσει ώστε να συναρμολογούνται προϊόντα τα οποία θα κατευθυνθούν προς τις ευρωπαϊκές αγορές. .

«Γιατί αυτό να γίνεται στη Σλοβακία, στην Τσεχία και να μη γίνεται στην Ελλάδα; Θέλω να τονίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει ένα νόμο για τα logistics, τον 4302, εξαιρετικά σύγχρονο που απλοποιούσε πάρα πολύ τις διαδικασίες για δημιουργία τέτοιων εμπορευματικών χώρων, ο οποίος ουδέποτε, δυστυχώς, εφαρμόστηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση διότι κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις και κανείς πραγματικά δεν τον πίστεψε» σημείωσε.

Πιστεύω στη δύναμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Θέμα το οποίο ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης ήταν και οι προτάσεις της ΝΔ για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Πιστεύω στην αποκέντρωση και πιστεύω στη δύναμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και θα το κάνω πράξη όταν με το καλό έρθουμε στην εξουσία. Αυτό τι σημαίνει; Να μην βλέπουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής ή ως ένα πεδίο διευθέτησης κομματικών εξυπηρετήσεων. Δυστυχώς, λυπάμαι που θα το πω, είναι ακριβώς αυτό το οποίο κάνει η σημερινή Κυβέρνηση».

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης είναι «να καθορίσουμε τα όρια, τι κάνει το Κράτος, τι κάνει η αποκεντρωμένη. Θέλω να τονίσω ότι στα πλαίσια και της συνταγματικής αναθεώρησης θα προτείνουμε, βλέπω μειωμένο ρόλο για την αποκεντρωμένη διοίκηση, ενίσχυση των περιφερειών και ενίσχυση των Δήμων. Καταρχάς να σπάσουμε αυτόν τον βραχνά γραφειοκρατίας ο οποίος δεν επιτρέπει πολύ συχνά στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες απλά να κάνουν τη δουλειά τους».

Δίνοντας ωστόσο έμφαση στα θέματα της διαφάνειας τόνισε «όμως με συνθήκες διαφάνειας. Σε αυτό θα επιμείνω. Δεν θέλω το κεντρικό Κράτος να ελέγχει τη σκοπιμότητα των δαπανών σας. Θα ελέγχει τη νομιμότητα, ναι με τρόπο, ενδεχομένως πιο απλό. Τη σκοπιμότητα, όμως, θα την κρίνετε εσείς και θα σας κρίνουν τελικά οι δημότες σας για τα έργα τα οποία θα επιλέξετε να κάνετε».

«Θέλω να δώσω τη δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουν καλύτερα την περιουσία τους χωρίς δυσκολίες και χωρίς γραφειοκρατικές δυστοκίες» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης παροτρύνοντας τους Δήμους να εξερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

«Στο ζήτημα παραδείγματος χάρη της αποκομιδής των απορριμμάτων θα το πω ξεκάθαρα. Εάν η αποκομιδή μπορεί να γίνει πιο φτηνά και καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει ο κάθε δήμαρχος να διερευνήσει αυτή τη δυνατότητα. Αρκετά πια με τις αγκυλώσεις και με τους εκβιασμούς της κάθε συντεχνίας που μπορεί τελικά να δουλεύουν μόνο προς όφελος δικό τους αλλά όχι προς όφελος των δημοτών από τους οποίους και τελικά πληρώνονται».

«Αυτό το οποίο μπορείτε να περιμένετε από εμάς είναι γρήγορες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις σχετικά με το χάρτη της οργάνωσης της χώρας σε κεντρικό, Περιφερειακό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Θα σας κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη και πιο ουσιαστική» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους δημάρχους.

Άδραξε δε την ευκαιρία να αναφερθεί και στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος και την απλή αναλογική.

«Και, βέβαια, εμείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε πολιτικές ακυβερνησίας που κάποιοι θέλουν να προωθήσουν για τη χώρα να τις επεκτείνουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με εμάς απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απλά δεν υπάρχει. Δεν μπορώ να φανταστώ δημάρχους οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα, θα εκβιάζονται από μικρές μειοψηφίες εντός των δημοτικών συμβουλίων, όχι. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Και σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση και επειδή είμαι βέβαιος ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν πριν τις αυτοδιοικητικές θα ξανά αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να μην γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής».

Αργυρώ Τσατσούλη

in.gr

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024