Τη στιγμή που το πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε έχει τραβήξει τη διεθνή προσοχή και που τίθενται ποικίλα ερωτήματα, τόσο για τις μελλοντικές κινήσεις του στρατού, όσο και για τη θέση του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πέντε σημεία-κλειδιά δίνουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την παρούσα κατάσταση στη χώρα, η οποία οδήγησε στο προνουντσιαμέντο του στρατού.

1. Η οικονομία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση

Την τελευταία δεκαετία η Ζιμπάμπουε βιώνει τη μια οικονομική κρίση μετά την άλλη. Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό της ανεργίας ποικίλει, ωστόσο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση της χώρας, αυτό άγγιξε το 90% τη φετινή χρονιά.

Παράλληλα, η χώρα δίνει μάχη με τον υπερπληθωρισμό, που κορυφώθηκε το 2008. Έτσι, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δικό της νόμισμα και να υιοθετήσει τη χρήση ξένου. Η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση δικής της εκδοχής δολαρίου, αλλά γρήγορα έχασε την αξία της.

2. Ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι αμφιλεγόμενος

Ο 93χρονος ηγέτης δέχθηκε έντονες κριτικές για την χρόνια παραμονή του στην εξουσία. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του, μάλιστα, δε δίστασαν να επιλέξουν πολλές φορές τη βία για να κρατήσουν «σφιχτά» την εξουσία, ενώ χρησιμοποιούσαν τους κρατικούς μηχανισμούς για το συμφέρον των ιδίων και του κόμματος.

Μπορεί το κυβερνών κόμμα να πρεσβεύει ότι μάχεται κατά του καπιταλισμού και της εξουσίας, τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, ωστόσο, έχουν φτάσει στα όριά τους ακόμη και τους πιο πιστούς οπαδούς.

Πολλές φορές ο πρόεδρος Μουγκάμπε έχει δηλώσει ότι θα παραιτούνταν μόλις η «επανάστασή» του έφτανε στο τέλος της, αλλά ήθελε ο ίδιος να επιλέξει τον διάδοχό του.

3. Η χώρα έχει αντιπολίτευση

Από τότε που ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού, στις υπό βρετανική επίβλεψη εκλογές του 1980, σχηματίστηκε και αντιπολίτευση. Ο ίδιος άλλαξε το Σύνταγμα για να αναδειχθεί πρόεδρος το 1987. Το 1999 διαμορφώθηκε το Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής και τότε ξεκίνησαν πιο έντονα να σημειώνονται γενικές απεργίες και διαδηλώσεις, σε μια οικονομία που ολοένα και χειροτέρευε.

Πέρα από την κρατική βία, κατάφερε να διατηρήσει την εξουσία παραγκωνίζοντας τους πολιτικούς του εχθρούς και παραμερίζοντας τους ισχυρότερους συμμάχους του. Ο 75χρονος Έμμερσον Μνανγκάγκοβα,
το για χρόνια δεξί χέρι του Μουγκάμπε και ο πιθανότερος διάδοχος του Μουγκάμπε, είναι το τελευταίο πρόσωπο που απομακρύνθηκε. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κινήσεις του προέδρου να αναδείξει τη σύζυγό του Γκρέις ως την πιθανή διάδοχό του, ξεπέρασε τα όρια.

4. Ένας νέος ηγέτης δε θα φέρει ουσιαστική αλλαγή

Εάν ο Μνανγκάγκοβα επιστρέψει και αναλάβει καθήκοντα προέδρου, δε θα κινηθεί και πολύ διαφορετικά από τον Μουγκάμπε. Άλλος ένας βετεράνος του πολέμου ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε, έχει θεωρηθεί πως είναι άνθρωπος- κλειδί ανάμεσα στον στρατό, τις υπηρεσίες πληροφοριών και του κόμματος Zanu-PF. Έχει κατηγορηθεί για φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου και για επιθέσεις σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

5. Είναι ακόμη πιθανό για τον Μουγκάμπε να παραμείνει στην εξουσία

Όπως προαναφέρθηκε, η πολιτική ιδεολογία των ανθρώπων που «παραμονεύουν» για να αναλάβουν την εξουσία δεν είναι απαραίτητα διαφορετική από αυτή του Μουγκάμπε.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο στρατός είπε ότι ανέλαβε προσωρινά την εξουσία με σκοπό να «στοχοποιήσει τους εγκληματίες» ευρύτερα.

Είναι λοιπόν πιθανό να παραμείνει στην εξουσία ο Μουγκάμπε όταν αυτή η πολιτική περιπέτεια φτάσει στο τέλος της, ιδιαίτερα εάν ο Μνανγκάγκοβα αναλάβει καθήκοντα προέδρου και διαμορφωθεί, έτσι, ένα σχέδιο διαδοχής. Διαφορετικά, ο 93χρονος πρόεδρος θα μπορούσε να λειτουργεί ως μια τελετουργική φιγούρα, ενώ άλλοι χειρίζονται τον έλεγχο των κρατικών υποθέσεων με πιο άμεσο τρόπο.

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

in.gr