Έχοντας βασικό στόχο την ολοκλήρωσή της έως το τέλος του έτους, η κυβέρνηση μπαίνει από σήμερα σε ρυθμούς τρίτης αξιολόγησης, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ίδια και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση είναι το γεγονός ότι εφεξής η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως… φίλο και όχι ως μεγάλο εχθρό το ΔΝΤ. Η συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον επισφράγισε τη στροφή του Ταμείου και τη στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το ρόλο του.

Στόχος να πιέσει έτσι τους Ευρωπαίους να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους το αργότερο έως το Φεβρουάριο. Από την έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωση αυτής, άλλωστε, εξαρτάται άμεσα το αφήγημα Τσίπρα για έξοδο από τα μνημόνια με την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Η αλλαγή στάσης του ΔΝΤ δεν φαίνεται να είναι άσχετη με το timing της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ. Λίγα 24ωρα πριν ο πρωθυπουργός συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στιβ Μνούτσιν κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. Αναλόγως, τα θετικά λόγια του Ντόναλντ Τραμπ για την ελληνική οικονομία μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο φαίνεται ότι προέκυψαν ύστερα από επαφή Μνούτσιν-Λαγκάρντ.

Παράλληλα, μετά το έτερο μήνυμα από την πλευρά του ΔΝΤ πως δεν θα ζητηθούν νέα μέτρα εάν επιτευχθούν οι στόχοι του 2018, ξεχωριστή σημασία αποκτά για την κυβέρνηση η απόκρουση των ενστάσεων από την πλευρά των Βρυξελλών που βλέπουν ήδη απόκλιση από τους στόχους και «φωτογραφίζουν» νέα μέτρα.

Στο Μαξίμου θεωρούν εξάλλου ως το μεγαλύτερο φόβο τους να αμφισβητηθεί από τους θεσμούς το κοινωνικό μέρισμα που σκοπεύουν να διανείμουν στο τέλος του έτους – προσδιορίζοντας το ύψος του σε 1 δισ. ευρώ. Ο λόγος; Τυχόν αρνητική εξέλιξη θα ακυρώσει το κοινωνικό προφίλ που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση…

in.gr