Τις υλοποιούμενες αλλά και προωθούμενες αλλαγές στον τομέα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και της Ψυχικής Υγείας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την παρέμβασή του στην Ημερίδα με θέμα: «Στρατηγικοί Σχεδιασμοί – Δεδομένα – Προβληματισμοί & Προτάσεις στην Κοινότητα», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο κ. Ξανθός υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης του νόμου 4461/2017 για τη διοικητική μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας έχει δρομολογηθεί η συγκρότηση των Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας (ΠεΔιΤοΨΥ) και των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών με συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ενώ επίκειται η συγκρότηση των Επιτροπών Ελέγχου και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών.

Είπε ακόμα ότι προβλέπεται επανασχεδιασμός της Τομεοποίησης με προτεραιότητα στους Τομείς Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων και Παιδιών-Εφήβων Αττικής και Θεσσαλονίκης, νέο μεταβατικό πρόγραμμα ψυχιατρικής εφημερίας στο Λεκανοπέδιο, ανάπτυξηνέων ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία της περιφέρειας (Ιπποκράτειο Θες/νίκης, Γιαννιτσών, Τρίπολης, Κορίνθου, Άργους, Καρδίτσας, Χαλκιδικής) και σύσταση Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αθηνών και Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων (Ιατροπαιδαγωγικό) στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας σχεδιάζεται η προκήρυξη επιπλέον 46 θέσεων μονίμων ψυχιάτρων (27) και παιδοψυχιάτρων (19) για τις δομές ψυχικής υγείας του ΕΣΥ, η χρηματοδότηση δράσεων από το ΕΣΠΑ-ΜΔΤ για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την οργανωτική υποστήριξη των νέων περιφερειακών οργάνων διοίκησης, τη δημιουργία Φορέα Αξιολόγησης Ποιότητας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και την ενίσχυση των ΚΟΙΣΠΕ, αλλά και την χρηματική ενίσχυση επτά Κέντρων Ημέρας για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την Άνοια.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει την ανάγκη δικτύωσης και διασύνδεσης των δομών Ψυχικής Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την αναδιοργάνωση του πλαισίου σχετικά με την ακούσια νοσηλεία και τους ποινικά ακαταλόγιστους ψυχικά ασθενείς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο φαύλος κύκλος μεταξύ οικονομικής κρίσης, φτωχοποίησης και ψυχικής υγείας, ενισχύει τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η παρέμβαση σε αυτόν τον φαύλο κύκλο αποτελεί κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας. Η προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου, η δραστική αντιμετώπιση των κοινωνικών προσδιοριστών της ψυχικής νόσου, η προάσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, είναι οι άξονες αυτής της παρέμβασης», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr