Συγκρατημένη έως επιφυλακτική εμφανίζεται η πλευρά των επενδυτών μετά τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ σχετικά με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνολικής έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων. H εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι επηρεάζεται το master plan της επένδυσης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμηθεί το πόσο.

«Πρέπει να δούμε ποια σημεία ακριβώς χαρακτηρίζονται αρχαιολογικά, πόση ακριβώς είναι η συνολική έκταση και πόσο διάσπαρτα είναι τα αρχαιολογικά κομμάτια γης μέσα στο χώρο» έλεγε πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει την πρώτη αντίδραση της πλευράς των επενδυτών. Γιατί όσο πιο διάσπαρτα είναι τα κομμάτια, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για την πλευρά του επενδυτή. Κάτι τέτοιο θα καταστεί δυνατό στην πραγματικότητα μόνο όταν καθαρογραφεί η χθεσινή απόφαση.

Από την άλλη πλευρά την ικανοποίησή τους εξέφρασαν κυβερνητικά στελέχη για την απόφαση του ΚΑΣ.

Στο Μαξίμου είναι λογικό να υπάρχει ικανοποίηση μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, ωστόσο εξακολουθεί να είναι υπαρκτή και η σκέψη για κύρωση διά νόμου του μνημονίου ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την «Ελληνικό ΑΕ», ώστε να διαθέτει αυξημένη τυπική ισχύ και να παρακαμφθούν οριστικά στο μέλλον τυχόν νέα εμπόδια με τους αρχαιολογικούς χώρους και το ΚΑΣ. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν υπάρξει εμπλοκή, τα έργα για την ανοικοδόμηση του Ελληνικού δεν θα σταματήσουν, αλλά θα υπάρξει πρόβλεψη για την τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Απομένει έτσι να φανεί εάν θα υπάρξουν ξανά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα αντιδράσουν στην επένδυση, καθώς το τελευταίο εμπόδιο, σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, ήρθη. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα συνιστούσε πολιτικό πρόβλημα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεδομένου πως όλα τα στελέχη δεσμεύονται από την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που επέβαλε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Κρίσιμο τεστ αποτελούν οι προσφυγές δύο οικολογικών οργανώσεων στο ΣτΕ, καθώς στο παρελθόν αντίστοιχες κινήσεις είχαν υποστηριχθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

in.gr