Το κίνητρο μιας σειράς κυβερνοεπιθέσεων που αποδίδονται σε κυβερνητικούς χάκερ της Βορείου Κορέας είναι το χρήμα, υποστηρίζει έκθεση της Νοτίου Κορέας αλλά και εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

Μέχρι πρόσφατα, κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας που αποδίδονταν στους στρατιωτικούς χάκερ της Πιονγκγιάνγκ είχαν στόχο να υποκλέψουν δεδομένα ή να προκαλέσουν ζημιές, όπως συνέβη στα στούντιο της Sony το 2014, όταν το δίκτυο της εταιρείας γονάτισε σε κυβερνοεπίθεση ως αντίποινα για την προβολή της ταινίας Interview, που παρωδούσε τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η εξαιρετικά φτωχή Βόρειος Κορέα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο νέων οικονομικών κυρώσεων, με στόχο να διακοπεί η ροή πόρων προς το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Ασφάλειας, το οποίο συστάθηκε στη Νότιο Κορέα έπειτα από σειρά κυβερνοεπιθέσεων σε τράπεζες της χώρας το 2015, αναφέρεται σε οκτώ περιπτώσεις την τελευταία διετία κατά την οποία χάκερ που φέρονται να δρούσαν από τη Βόρειο Κορέα έβαλαν στο στόχαστρο κυβερνητικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με σκοπό το κέρδος.

Η έκθεση του Ινστιτούτου, μεταδίδει το Reuters, αναφέρεται επίσης σε μια σχετικά νέα ομάδα χάκερ, με την ονομασία Andariel, η οποία βάζει στο στόχαστρο μηχανήματα ανάληψης μετρητών και διαδικτυακές υπηρεσίες πόκερ και στοιχηματισμού.

Η Νότιος Κορέα δεν είναι η μόνη που υποψιάζεται ότι η Πιονγκγιάνγκ στρέφεται σε πιο επικερδής επιθέσεις στο Διαδίκτυο.

Αρκετές εταιρείες κυβερνοασφάλειας έχουν συνδέσει τη Βόρειο Κορέα με τον ιό WannaCry, ο οποίος χτύπησε 150 χώρες τον Μάιο, κρυπτογραφώντας τα δεδομένα των χρηστών και απαιτώντας λύτρα για να ξεκλειδώσει τα αρχεία.

Η αμερικανική κυβέρνηση, επισημαίνει το BBC, φέρεται να ερευνά τη σχέση βορειοκορεατών χάκερ με την κυβερνοκλοπή 81 εκατ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές το 2016.

Και η ρωσική εταιρεία ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων Kaspersky έχει αποδώσει στη Βόρειο Κορέα επιθέσεις σε τράπεζες της Πολωνίας.

Σε ανάλογα συμπεράσματα έχει καταλήξει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας FireEye, σύμφωνα με την οποία χάκερ με έδρα τη Βόρειο Κορέα «επιδίδονται όλο και περισσότερο σε δραστηριότητες με οικονομικό κίνητρο».

Επισημαίνει ότι οι δράστες δείχνουν να προτιμούν τα εικονικά νομίσματα όπως το Bitcoin, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται και να ανταλλάσσονται με σχετική ανωνυμία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ