Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα νέο μηχανισμό ρύθμισης της ικανότητας των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιδρούν στα ξένα αντιγόνα και τον καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Τα Τ-κύτταρα είναι γνωστό ότι «ενορχηστρώνουν» την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ότι θεωρεί ως απειλή. Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Κριστοφερ Ρουντ από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, αποσαφήνισαν πως ο υποδοχέας LFA-1στην επιφάνεια των Τ-κυττάρων διαμεσολαβεί στη προσκόλληση σε άλλα κύτταρα, όπως τα καρκινικά.

Ο LFA-1 μεσολαβεί στην προσκόλληση ή αποκόλληση εμπλέκοντας μια νέα ενδοκυτταρική οδό στα Τ-κύτταρα. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι, δεδομένης της αποδεδειγμένης σημασίας της χειραγώγησης του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των καρκίνων και των λοιμώξεων, η χειραγώγηση του νέου μηχανισμού θα ανοίξει νέες προοπτικές στην απόρριψη του καρκίνου από το ανοσοποιητικό.

«Πιστεύουμε ότι ανακαλύψαμε έναν νέο τρόπο να αλλάξουμε την συνολική ανοσοποιητική αντίδραση. Έχουν λοιπόν στα χέρια μας νέα εργαλεία για να αυξήσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού έναντι του καρκίνου και των λοιμώξεων γενικότερα. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά αρκετών παθολογικών καταστάσεων δια της στόχευσης ενός μόνο συστατικού του ανοσοκυττάρου», εξηγεί ο Δρ Ρουντ.

Ο Ντενις-Κλωντ Ρόι, διευθυντής του Νοσοκομείου «Maisonneuve-Rosemont» σχολιάζει ότι «η ανακάλυψη της ομάδας του Δρ Ρουντ αποτελεί μια πραγματική εξέλιξη στην ικανότητά μας να κατανοήσουμε καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα και να το χρησιμοποιήσουμε στη μάχη κατά του καρκίνου και των λοιμώξεων. Ο μηχανισμός αυτός μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τα αδύνατα σημεία των ανοσολογικών προσεγγίσεων που χρησιμοποιούμε σήμερα και να αναπτύξουμε νέα πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήμα».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr