Μπορεί να μην μιλάμε σήμερα πολύ για την επιστροφή στη Δραχμή αλλά οι υποστηρικτές της δεν έχουν καταθέσει τα όπλα και σίγουρα θα τους ξανακούσουμε στο μέλλον.

Ένα από τα δημοφιλέστερα και απλοϊκότερα επιχειρήματά τους είναι πως χάρη στον έλεγχο του δικού μας νομίσματος θα υποτιμήσουμε την αξία του και έτσι θα αυξηθούν οι εξαγωγές μας και ο τουρισμός.

Έχω αναφέρει σε άλλο άρθρο γιατί μαθηματικά αυτό δεν βγαίνει. Υπάρχει επίσης η δικαιολογημένη απορία γιατί δεν καταλαβαίνουν κάτι τόσο απλό οι άλλες χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα. Χαζοί είναι και δεν κάνουν υποτιμήσεις να πλουτίσουν;

Τώρα όμως έχουμε και την περίπτωση της Βρετανικής οικονομίας όπου λόγω της απόφασης του Brexit η Στερλίνα έχει υποτιμηθεί κατά 15% σε σχέση με το δολλάριο.

Ο πληθωρισμός έχει ήδη αρχίσει να χτυπάει τους μισθούς και τις συντάξεις αλλά δυστυχώς οι εξαγωγές δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη βελτίωση.

Για να είμαστε ακριβείς, αμέσως μετά το δημοψήφισμα οι εξαγωγές παρουσίασαν μεγάλη άνοδο. Αυτό όμως ήταν συγκυριακό. Οι Βρετανοί είναι καλοί έμποροι και αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων άρχισαν να τηλεφωνούν σε όλους τους πελάτες τους στο εξωτερικό προτρέποντας τους να αγοράσουν τώρα πριν αυξηθούν οι τιμές λόγω πληθωρισμού.

Το κατάφεραν αλλά το πάρτι κράτησε λίγο. Τους τελευταίους μήνες η βιομηχανική παραγωγή είναι σταθερή, ενώ αυξάνεται στην ευρωζώνη, με τους επιχειρηματίες να βλέπουν το μέλλον με απαισιοδοξία.

Οι φανατικοί βέβαια σπανίως έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Είμαι βέβαιος πως οι οπαδοί της Δραχμής θα μας που πως η κραταιά βιομηχανική δύναμη που λέγεται Ελλάδα θα τα πάει σίγουρα πολύ καλύτερα από την τριτοκοσμική Βρετανία.

Περαστικά τους.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Γιώργος Επιτήδειος